F1 VN Belgije: Urnik, vreme, zmesi gum

Avtor prispevka: , objavljeno 27. avgusta 2021 .

Poletnega premora sezone Formule 1 2021 je konec in pred nami je nadaljevanje zanimivega in napetega dvoboja med Lewisom Hamiltonom in Maxom Verstappnom.

In ta napeti dvoboj med dirkačema in njunima ekipama se bo pričel na spektakularnih stezah Belgije, Nizozemske in Italije, ki tvorijo sicer med dirkači in ekipami nepriljubljeni trojček.

Spa Francorchamps in Monza sta stezi, ki sta izjemno hitri, Zandvoort pa je novi na koledarju in bo s svojo konfiguracijo poskrbel za dodatno začimbo boja za letošnji naslov prvaka. Sicer te tri dirke ne bodo odločale o razpletu letošnje sezone, bodo pa pokazale, kdo bo v drugo polovico sezone štartal najbolje pripravljen. Tukaj so seveda vse oči uprte predvsem v Red Bull, ki je na zadnjih dveh dirkah pred poletnim premorom zaradi odstopa Verstappna v Silverstoneu in nesrečnih okoliščin na Hungaroringu izgubil vodstvo v prvenstvu tako med dirkači kot konstruktorji.

Poletnega premora Formule 1 je konec in začenja se drugi polčas napetega dvoboja med Lewisom Hamiltonom in Maxom Verstappnom za letošnji naslov prvaka – Foto: HB Press

Seveda bo razburljiv tudi dvoboj za obema najboljšima ekipama, kjer se za tretje mesto srdito borita Ferrari in McLaren. Obe ekipi imata tačas isti izkupiček točk, ekipa iz Maranella pa je pred moštvom iz Wokinga le zaradi boljših uvrstitev. Komu bi dali tukaj prednost na hitrih stezah, ki si sledijo, je težko reči. Zanimiv bo tudi boj za peto mesto, ki ga tačas zaseda Alpine, predvsem po zaslugi zmage Ocona na Madžarskem. Pri AlphaTauriju bodo storili vse, da čim prej nadoknadijo teh devet točk zaostanka, v boj za to mesto pa se bodo želeli vključiti tudi pri Aston Martinu, ki so zaradi diskvalifikacije Vettla na Hungaroringu izgubili njegovih 18 točk, Lance Stroll pa je bil žrtev verižnega trčenja v prvem krogu.

Urnik VN Belgije

Petek, 27.8.2021

11.30 – 12.30                     1. prosti trening

15.00 – 16.00                     2. prosti trening

Sobota, 28.8.2021

12.00 – 13.00                     3. prosti trening

15.00 – 16.00                     Kvalifikacije

Nedelja, 29.8.2021

15.00 – 17.00                     Dirka

Vremenska napoved VN Belgije

Deževna dirka ali spremenljivi pogoji so običajno zagotovilo za napeto dirko. Zloglasno muhasto vreme v Ardenih lahko tudi letos odigra določeno vlogo. Iz vidika današnjega dne naj bi bila steza v Spaju tako v petek kot v soboto mokra, nedeljska dirka pa bo potekala na suhi stezi. Vendar tudi belgijski meteorologi niso prepričani, da bo to tako tudi ostalo, kajti vreme se tukaj lahko zelo hitro spremeni.

Vremenoslovci za nedeljsko dirko napovedujejo suho stezo, v petek in soboto pa naj bi bilo mokro. Toda iz izkušenj vemo, da se lahko to tukaj pod Ardeni hitro spremeni – Foto: HB Press

Zaradi tega imajo besede Sebastiana Vettla v pogledu Spaja vedno svojo veljavnost. “V Belgiji je v pogledu vremena vedno vse mogoče. Ni nenavadno, da je tukaj en del steze suh, na drugem delu pa že dežuje. Tukaj moraš biti pripravljen na vse.

Zmesi gum za VN Belgije

Formula 1 se po poletnem premoru vrača z zmesmi gum, ki predstavlja sredino nabora proizvajalca Pirelli. V Spaju, kjer bo ta konec tedna na sporedu prva dirka drugega letošnjega trojčka, bodo Italijani pripeljali zmesi C2 (trda zmes z belo oznako), C3 (srednja zmes z rumeno oznako) in C4 (mehka zmes z rdečo oznako). Gre za isti nabor zmesi, kot so jih dirkači uporabili v lanskem letu.

Mario Isola, športni šef Pirellija: “VN Belgije je naš tretji obisk steze v Spaju v enem mesecu. Po 24 urah Spaja in Ypres relija Belgije, ki se je odvijal prav v Spaju, je sedaj na vrsti še Formula 1. Izzivi te steze, zlasti glede vremena, so znani, prav tako obremenitve gum. Lani so se trije najboljši dirkači kvalificirali na dirko s srednjo zmesjo, medtem ko je mehka zmes ponudila dober napredek v oprijemu, vendar je zahtevala preveč upravljanja, zato ni štela za optimalno zmes gume za dirko. Večina dirkačev je srednjo zmes zamenjala s trdo in zaradi varnostnega avta v 11. krogu, smo lahko videli zanimivo kombinacijo strategij.”    

Prispevek je na voljo tudi na strani vmax.si

SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchSpanish