F1 sezona 2023 bo vključevala šest sprint dirk

Avtor prispevka: , objavljeno 27. septembra 2022 .

Lastniki F1 in moštva so že aprila letos soglasno podprli načrte za več sprint dirk, potem ko so se te letos in lani izkazale za uspešne. FIA je sicer takšni potezi nasprotovala, saj je želel predsednik zveze, Mohammed Ben Sulayem, najprej preveriti finančne posledice takšne spremembe, ter ali bi morala zveza FIA prejeti dodatno plačilo.

Zadeva se je vlekla nekaj mesecev, športni svét FIA pa je zdaj načrte odobril, FIA pa je v sporočilu za javnost pojasnila, da se finančni pogoji med zvezo in lastniki komercialnih pravic Liberty Media, ne spremenijo.

F1 naj bi že letos izpeljala šest sprint dirk, vendar so se na koncu zadovoljili s tremi in sicer v Imoli, Avstriji ter Braziliji, opustili pa so sprint dirke v Bahrajnu, Kanadi ter na Nizozemskem.

Sprint dirke, 100-kilometrske preizkušnje brez postankov v boksih, naj bi bile primernejše za prizorišča, ki omogočajo veliko prehitevanj, F1 pa ima zdaj nekaj časa, da določi, katere izmed dirk sezone 2023 bodo vključevale tudi sobotno sprint dirko.

V 2021 so sobotne sprint dirke sestavljale dirkaški konec tedna v Silverstonu, Monzi ter Interlagosu, letos pa bomo sprint dirko v Interlagosu šele pričakali, medtem ko smo jo videli že v Avstriji ter Imoli. Omenjenim stezam pa bi se lahko pridružila tudi belgijska sprint dirka.

SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchRussianSpanishSlovakSwedish