F1 2016 – najboljša simulacija Formule 1 do zdaj!

Avtor prispevka: , objavljeno 20. avgusta 2016 .

Iz Codemastersa so nam verzijo svoje najnovejše simulacije dirkanja v formuli ena zaupali slab teden pred uradnim izidom v Sloveniji (26.8.2016). Že takoj je postalo jasno, da je simulacija letošnje Formule ena najboljša do zdaj. Več kot očitno so veliko časa posvetili izboljšanju celotne dirkaške izkušnje od boljšega občutka pri dirkanju, pa do kariernega dirkanja, ki vključuje tudi podpise pogodb, hude tekmece ter sodelovanje z inženirji s katerimi razvijaš nove dele za dirkalnik.

Sezona Formula ena se v resničnem svetu nadaljuje prihodnji konec tedna z dirko v Belgiji, zato nam je igranje nekoliko pomagalo prebroditi krizo, ki jo je povzročil poletni premor. Kdor je igral F1 2015 bo ob F1 2016 skoraj iz prve roke videl, koliko se je ta šport spremenil v zadnjem letu, ne le v smislu menjav dirkače in ekip, ampak tudi z novimi stezami, pa tudi pravili. Razvijalci so imeli kar precej dela, da so igro “posodobili” v skladu s trenutno aktualnimi pravili. Spremeniti so morali kvalifikacijski sistem, pred izidom igre pa so seveda morali popraviti tudi vse okrog uporabe radijske povezave z moštvom. Novost v igri je ogrevalni krog s katerim dirkalnik optimalno pripravite na štart. Ko ugasnejo luči na semaforju pa vas zna štartna procedura presenetiti, saj so z uvedbo “ročnih” štartov močno otežili popolno speljevanje, zaradi tega pa je izkušnja toliko bolj resnična, da ne omenjam veselja, ko vam končno uspe vse narediti tako, kot je treba.

Dirke v F1 2016 vam lahko pokvari ali pa popestri varnostni avto. Pri manjših nesrečah in vrtenjih se ob stezi pojavijo rumene zastave, pri dramatičnih trčenjih pa dirkanje upočasnita virtualni varnostni avto, ali pa pravi (no u bistvu sta v tem primeru oba virtualna, ampak saj veste, kaj hočem povedati). Virtualni varnostni avto se prične tam, kjer na volanu začne utripati rumena lučka, na zaslonu pa se vam, tako kot v resnici, izpiše ciljni čas kroga, ki ga morate odpeljati v določenem okvirju. Pravi varnostni avto zbliža dirkalnike ter izniči vse vaše delo, do tedaj. S tem se igralec sooči s povsem novim vidikom igre, ki prej ni bil na voljo.

Tudi letos mora igralec uporabljati DRS, ki v primeru dežja ni na voljo, lahko pa ga začnete uporabljati, ko se steza primerno posuši. Ob pritisku gumba odprete zadnje krilce, kar vam prinese vse prednosti, kot tudi v realnem svetu.

Še en povsem nov vidik je deset letni karierni način dirkanja. Predstavljal sem si, da bom naslednjih deset let moral kupiti novo verzijo igre, da bom svojo kariero lahko nadaljeval v aktualnih dirkalnikih, nato pa sem videl, da gre le za opcijo, da vsako dirko ponoviš desetkrat. Tega bodo veseli zagreti igralci, kot sem bil tudi sam pred leti, tisti, ki imamo na voljo le malo časa in bomo odpeljali kako dirko sem ter tja, ta je najbrž ne bomo uporabljali.

Kariero začnete z izbiro katerega koli moštva. Po nekaj predstavitvah s člani moštva, ki jih žal ne morete preskočiti, se usedete za mizo, na kateri je prenosni računalnik in mobilni telefon. Računalnik vam omoogoča uporabo kredita, za nadgradnje dirkalnika. Kredite zaslužite z dirkami, nato pa jih lahko razdelite na nadgradnje motorja, zmanjšanje teže dirkalnika, nadgradnje aerodinamike in še nekaj drugih možnosti. Razvoj delov se zatem začne, na voljo pa so vam po nekaj odpeljanih dirkah. Nadgradnje sprva prinesejo komaj opazne spremembe, toda če naredite primerjavo na stezi med nadgrajenim in ne nadgrajenim, bo razlika bolj očitna.

Vsekakor pa vam svetujem, če se boste odločili za karierni način igranja, da izberete vse nastavitve v zvezi s treningi, kvalifikacijami in dolžino dirk, saj ko enkrat začnete, veliko opcij ni več na voljo.

Grafična podoba igre je nekoliko boljša, kot lani. Okolje nudi več podrobnosti na stavbah in gledalcih, pa tudi v sencah in svetlobi, ter odsevih na dirkalnikih. Je pa še kar nekaj prostora za izboljšanje, saj so ponekod opazni ostri robovi, pa tudi modeli in teksture ekipe v boksih bi bile lahko boljše.

Poškodbeni model je za tovrstne igre zelo pomemben. V F1 2016 so, tako kot v resnici, kolesa privezana na dirkalnika, tako da ob močnejšem stiku z zidom ali drugim dirkalnikom kolesa ne letijo po progi. Dirkalnik lahko poškodujete na več različnih nivojih. Lahko poškodujete prednje krilce, gume in podobno. Nekatere poškodbe dirkalnika bodo predčasno končale vašo dirko, odvisno od tega, kakšna sila bo zabeležena. V nekaterih primerih bo moštvo prek radijske zveze preverilo, če je z vami vse v redu, spet v drugih boste lahko v boksih namestili nove dele in nadaljevali.

V F1 2016 je nekoliko več poudarka tudi na postankih v boksih. Tam lahko komunicirate s svojim glavnim inženirjem, kjer lahko določite taktiko postankov v nadaljevanju dirke, ali pa svojo ekipo “pošljete nekam”, oziroma jim v stilu Kimija Raikkonena zabrusite, naj z vami ne govorijo v ovinkih.

Na koncu koncev se vračam k mislu s katero sem začel, to je najboljša različica iz franšize simulacij formule ena. Karierni način je lahko malce naporen, toda zaradi podrobnosti, kot so ročni štarti, večja težavnost, nadgradnje dirkalnika, večigralski način vas bo igra zasvojila. Predlagam, da ob priliki odpeljete nekaj krogov v Singapurju, saj boste nad izgledom ter podrobnostmi povsem očarani.

Igra F1 2016 bo na voljo 26.8.2016, zanjo pa bo potrebno odšteti okrog 50€. Z nakupom pa bodo zadovoljni tudi bolj zahtevni ljubitelji formule 1.

This slideshow requires JavaScript.