Espargaro: Steza je za nas prenevarna

Avtor prispevka: , objavljeno 13. aprila 2019 .

Aleix Espargaro je po prvih dveh prostih prostih treningih zelo kritičen do steze v Austinu, ki jo je označil kot super-nevarno. Neravni proga s številnimi grbinami je bila predmet pogovora med dirkači in vodstvom dirke že med številnimi prejšnjimi dirkami na tem dirkališču. Številni poizkusi organizatorjev, da bi zadevo vsaj malo popravili pa niso naredili večjih razlik. Problematična sta predvsem prva dva sektorja proge. Posebej glasen na to temo je bil dirkač Aprilie Aleix Espargaro.

“Super-nevarno,” je Španec označil stanje proge. “Nikoli nisem nastopal na takšni stezi, ki zagotovo ni na ravni razreda MotoGP. Mislim, da na takšnih pogojih ne moremo nastopati niti sezone več. Steza je izjemno neravna, posebno v številnih zavojih, kjer pa se vednarle še da nadzirati motocikel. Poseben primer je drugi zavoj, naravnost katastrofa. Toda še vedno so hitrosti v zavojih 120-130 km/h. Povsem drugače je če sprednji del izgubiš pri takšni hitrosti kot pa na ravnini, v šesti prestavi, kjer je zelo težko vzdrževati končno hitrost.”

“To je zelo nevarno, predsvem ker se vozimo posvem skupaj. Ne želim pomisliti na to kaj se lahko zgodi na dirki. To je super-navarno in steza zagotovo ni na ravni razreda MotoGP. Oprijem sicer ni slab, na koledarju imamo kar nekaj prizorišč, kjer je oprijem precej slabši. Toda grbine ? To ni Motokros amapak MotoGP. Na hrbtni ravnini se motocikel pri več kot 300 km/h trese kot nor. Če kdo pade tam…”

“Steza je sicer fantastična potrebuje pa preplastitev. V zavojih še lahko nadziraš motocikel, amapak na ravnini je to vprašanje varnosti.”

Z njim se strinja tudi Cal Crutchlow, ki dodaja, da čeprav grbine dajejo stezi poseben karakter predstavljajo tudi veliko nevarnost.

“Ko sem tu nastopil prvič leta 2013 je bil asfalt izjemen, sedaj pa je vse skupaj trapasto. Seveda to doda poseben karakter, saj je vožnja bolj vznemirljiva, pa tudi nevarna. Rad bi videl, da se preplasti.”

SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchSpanish