Espargaro pojasnil težavo na začetku dirke, ki ga je stala boja za zmago

Avtor prispevka: , objavljeno 25. septembra 2022 .

Aleix Espargaro je po dirki pojasnil, da so za težavo z njegovim motociklom odgovorni mehaniki, ki so pred pričetkom dirke pozabili spremeniti nastavitev motorja. Napaka, ki je pomenila, da je moral ob koncu ogrevalnega kroga zapeljati v garažo ter zamenjati motocikel, posledično pa zdrsnil povsem na začelje.

Španec je na Japonsko prišel kot tretji v točkovanju svetovnega prvenstva, 17 točk za vodilnim Quartararojem. S šestim mestom na deževnih kvalifikacijah je uspel ugnati oba glavna tekmeca za naslov. Espargaroju se je tako pred dirko ponujala izjemna priložnost za dober rezultat s katerim bi še izboljšal svoje možnosti za osvojitev naslova svetovnega prvaka. Še preden pa se je dirka zares začela je bilo upov na to konec. Mehaniki so namreč pred začetkom pozabili spremeniti motorno mapo. Dirkači imajo ob izhodu iz garaže proti štartni vrsti nastavljeno “eko motorno mapo”, ki omogoča še dodatno varčevanje z gorivom. Na štartni vrsti, pred pričetkom ogrevalnega kroga se ta izbriše in nadomesti oziroma nastavi motorna mapa za dirko.

“Eko mapa kot ji rečemo nam omogoča, da privarčujemo z gorivom, hitrost je tako omejena na največ 100 km/h oziroma 5000 obratov na minuto;” je po dirki pojasnil Espargaro, ki je s šestnajstim mestom ostal brez točk.

“V ogrevalnem krogu sem poskusil vse, da bi zamenjal motorno mapo vendar ni delovalo. Prisiljen sem bil uporabiti drugi motocikel. Ta pa je imel nameščeno zadnjo mehko pnevmatiko s katero se nikakor nisem znašel. Želel sem si le ostati na stezi in upati na morebitno prekinitev, rdečo zastavo, ki pa se ni zgodila.”

Lahko bi zmagal

Po dirki je bil razumljivo razočaran, saj je mnenja, da bi lahko brez teh težav celo zmagal.

“Danes bi brez teh težav zagotovo lahko tudi zmagal. Ta vikend sem uporabljal zgolj en motocikel. Mehke pnevmatike nisem uporabljal že zadnje tri dirke. Danes pa sem tudi s to uspel kar nekaj krogov odpeljati okrog 1:46.0. S srednjo trdoto, ki je bila nameščena na prvem motociklu bi lahko zagotovo dosegal čase 1:45.5 in tako držal stik z Millerjem.”

“Za nami je dolga sezona. Vsi smo že utrujeni, a to je naše delo in do takšnih napak nikakor ne bi smelo priti. Smo ekipa in držimo skupaj še vedno bomo storili vse kar lahko, da poskusimo osvojiti naslov.”

Razočaran zaradi zapravljene priložnosti

Kljub ničli na današnji dirki Španec ostaja tretji v skupnem seštevku. Njegov zaostanek za vodilnim Quartararojem, ki je danes zaključil na osmem mestu sicer znaša 25 točk in sedem za drugouvrščenim Bagnaio, ki je dirko zaključil s padcem.

Prav dejstvo, da ni uspel izkoristi slab dan obeh glavnih rivalov ga najbolj boli.

“Občutek je še slabši, saj vem, da sem zapravil izjemno priložnost. Če bi zaključila prvi in drugi jaz pa bi bil tretji bi izgubil več točk, a ne bi bil tako razočaran. Redko se zgodi, da imata oba tako slab dan. Danes sem bil boljši od obeh, a tega nisem izkoristil.”

SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchRussianSpanishSlovakSwedish