Električni Volkswagen podrl rekord vzpona na Pikes Peak

Avtor prispevka: , objavljeno 24. junija 2018 .

Volkswagnov električni dirkalnik I.D.R, katerega je vozil Romain Dumas, je prvi v zgodovini gorsko hitrostne dirke Pikes Peak z vzponom opravil v manj kot osmih minutah. Francoz je moral na svoj nastop malce počakati, saj je tekmovalec pred njim zletel s proge in pri tem poškodoval gledalca, zatem pa je z 19.9km dolgo progo opravil v 7m, 57.148 sekunde in s tem podrl rekord 8m, 13.878 sekunde, ki ga je pred petimi leti postavil Sebastien Loeb s 3.2-litrskim Peugeotom 208.

“Na stezi je bilo nekaj megle, steza pa je bila na nekaj mestih malce vlažna,” je povedal Dumas. “Zadovoljen sem z rezultatom, toda v srednjem delu bi lahko šel še hitreje, če bi bilasteza suha.”

Nemški proizvajalec avtomobilov se je v Kolorado podal s ciljem, premagati rekord električnih vozil, ki je prej znašal 9 minut, 7.222 sekunde, a so že časi na kvalifikacijah namigovali, da bo šlo za nov rekord električnih vozil. Volkswagen je kljub temu ves teden skrival karte in miril ugibanja, da bi lahko s progo opravili v manj kot osmih minutah, na koncu pa se je za edino težavo izkazala oblačnost.

SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchSpanish