Ekskluzivni Ferrari FXX K prvič na ogled

Avtor prispevka: , objavljeno 3. decembra 2014 .

Italijanski izdelovalec Ferrari bo prihodnji konec tedna v Abu Dabiju predstavil “divjo” hibridno različico svojega superšportnika LaFerrarija, ki sliši na ime Ferrari FXX K. Gre za avtomobil, ki ga bodo v naslednjih dveh letih lahko vozili le testni vozniki, ki bodo za to Ferrariju plačali . Da bi z njim lovili poglede skozi mestna središča se ne bo zgodilo, saj bo njegova vožnja omejena na steze.

Črka K v imenu predstavlja kratico KERS oziroma, Kinetic Energy Recovery System (Sistem za ponovno uporabo kinetične energije). FXX K poganja 12 valjni 6.2-litrski motor, ki razvije 848 konjskih moči, pomaga pa mu še elektromotor, ki doda še 188 konjskih moči. FXX K je torej močnejši od LaFerrarija, na katerem temelji.

Na zadku FXX K je moč videti večji difuzor pa tudi dvodelno zadnje krilce. Aerodinamika avtomobila pri hitrosti 200km/h proizvede kar 540 kilogramov podtlaka. Za učinkovito ustavljanje skrbijo keramični zavorni koluti, Pirellijeve brezprofilne dirkalne gume pa imajo vgrajene posebne senzorje, ki merijo pospešek, temperaturo ter tlak v njih, kar sistemu za nadzor zdrsa koles močno olajša delo.

Cena FXX K sicer ostaja neznanka a naj bi presegela 2,5 milijona evrov, izdelanih pa naj bi bilo vsega 30 avtomobilov.Kkot rečeno pa jih bodo smeli kupiti le izbrani vozniki in jih voziti le na določenih dirkalnih progah, kot del testnega programa italijanskega proizvajalca. Sicer drage toda brezskrbne užitkarske vožnje torej odpadejo.

 

ferrari laferrari fxx k 1400445_CAR-Ferrari_FXXK-1280x0_PE6BGC1400446_CAR-Ferrari_FXXK-1280x0_EOIRJY1400443_CAR-Ferrari_FXX-1280x0_RKK7ME