Ekipe čakajo izboljšane Mercedesove motorje

Avtor prispevka: , objavljeno 14. septembra 2015 .

Tri ekipe, ki uporabljajo Mercedesove pogonske agregate, še vedno čakajo, da jim nemški proizvajalec ponudi najnovejšo, nadgrajeno različico motorja, s kakršno je na VN Italije zmagal Lewis Hamilton.

Mercedes je pred dirko v Monzi za nadgradnjo motorja uporabil vseh sedem razvojnih žetonov, ki so jih imeli na voljo v letošnji sezoni, s tem močno izboljšanim motorjem pa je na dirki nastopil le Hamilton, dirkač tovarniške ekipe Mercedesa.

Pri Mercedesu trdijo, da stremijo k temu, da vsem uporabnikom njihovih motorjev nudijo povsem enake možnosti, kot jih ima njihova tovarniška ekipa, zapletlo pa se je, tako vsaj pojasnjujejo pri Mercedesu, pri logistiki, saj bi morali v Brixworthu, kjer izdelujejo trenutno najboljše šestvaljnike v formuli ena, za isto dirko pripraviti šest motorjev, plus še dva za Hamiltona in Nica Rosberga.

Moštva Lotus, Force India in Williams pa bi morala za nove motorje v roke dobiti tudi novo, izboljšano gorivo, hkrati pa bi morali novi motor umestiti v načrtovane menjave, da bi se izognile kaznim za dodatne menjave.

Neuradno pa se govori, da Mercedes z dostavo novih motorjev svojim strankam namerno zavlačuje, saj je denimo Williams v letošnji sezoni pogosto dihal za ovratnik Mercedesovima dirkačema, z novim motorjem, ki je bil sprva načrtovan za prihodnjo sezono, pa bi trenutnim ekipam tudi razkrili karte za prihodnjo sezono, s čimer bi še dodatno izgubili nekaj prednosti v sezoni 2016.

“Nič nam še niso obljubili,” je pojasnil Bob Fernley iz moštva Force India. “O tem, kdaj, če sploh, bomo dobili nov motor, odloča Mercedes. Sprva je bilo dogovorjeno, da bo ta motor na stezi šele v prihodnji sezoni, toda če ga uporabljajo že zdaj, bi ga morda morali ponuditi tudi kupcem njihovih motorjev,” je dodal.

Pri Williamsu se na Mercedes ozirajo v upanju, da bodo z novim motorjem v letošnjem prvenstvu premagali Ferrari. “Imamo načrt razvoja in upamo, da bomo nov motor dobili proti koncu sezone,” je pojasnila Claire Williams, namestnica šefa moštva Williams. Rob Smedley pa je dodal: “Vsekakor zgleda, da je nekoliko boljši od stare različice, zato ga čimprej želimo v svojem dirkalniku.”

SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchSpanish