Ekipe bodo same izbirale gume

Avtor prispevka: , objavljeno 31. oktobra 2015 .

Pirelli, ki moštva formule ena opremlja z gumami, je za prihodnjo sezono napovedal nov sistem, po katerem bodo moštva sama izbirala zmesi gum. Izbira seveda ne bo povsem svobodna. Za vsako dirko bo Pirelli ponudil tri zmesi, moštva pa bodo sporočila, koliko gum posamezne zmesi želijo.

To odpira nove možnosti, saj bodo moštva lahko bolj agresivna z izbiro mehkejših dveh zmesi, ali pa bolj zadržana in bodo izbrali trši zmesi. Dovoljeno bo tudi enemu dirkaču namestiti najmehkejši, drugemu dirkaču moštva pa najtrši zmesi gum.

“Definirali bomo tri zmesi, izmed katerih bodo moštva izbirala svojih 13 kompletov koles (za posamezen konec tedna). Odločitve tako niso povsem svobode, a tega tudi ne smemo dovoliti,” je pojasnil Pirellijev dirkaški menedžer Mario Iola. “Za eno dirko lahko izberejo vse tri različne zmesi, na dirki pa morajo uporabiti vsaj dve,” je še dodal.

Ena večjih težav tega sistema pa je dobavni rok gum, saj naj bi Pirelli potrebovl kar 14 tednov za dostavo na dirke izven Evrope, ter 8 tednov za dirke znotraj nje. Teoretično to pomeni, da bodo morala moštva zmesi gum za prve dirke sezone 2016 izbrati še preden bodo njihovi dirkalniki prvič na stezi na testiranjih.

“Dokler je za vse enako, to ne bi smela biti težava,” je pojasnil Isola. “Zapleteno je, ker morajo izbrati vnaprej, a jasno je, da gume ne moremo izdelati ko pridemo na dirkališče. Z moštvi se bomo dogovorili za roke za vsako dirko, tako da bomo imeli na voljo dovolj časa, vendar bo to dobra popestritev šova, saj v sam potek konca tedna vnaša nove neznanke. Osebno menim, da je to prava poteza,” je še dodal.

Napiši komentar

Prosimo Vpišitee za komentiranje
  Naroči se  
Pošlji obvestilo