Ekipa McLAREN pred delno prodajo AMERIŠKIM INVESTITORJEM

Avtor prispevka: , objavljeno 13. decembra 2020 .

Britanska tradicionalna ekipa McLaren se očitno nahaja pred tem, da proda deleže severnoameriškemu investicijskemu konzorciju. Po navedbah Sky News naj bi v last podjetja z imenom MSP Sports Capital do konca leta 2022 romalo 33 odstotkov dirkalnega moštva.

Da je na tem poročilu nekaj resnega, kaže reakcija McLarna. Sicer včeraj zvečer v Abu Dabiju ni bilo nobene uradne potrditve za to vest, toda prvi mož McLarna Zak Brown je za danes ob 13. uri lokalnega časa (ob 10. uri v Evropi) napovedal tiskovno konferenco, kjer naj bi tudi uradno potrdili ta posel. MSP naj bi do konca leta v McLarnovo blagajno črpal skupaj 185 milijonov funtov (okrog 200 milijonov evrov) in bo za to dobil sprva 15 odstotkov in na koncu 33 odstotkov deleža McLarna. Če ta poročila držijo, bi to bilo na ravni celotnega podjetja več kot 600 milijonov.

Zak Brown naj bi danes na tiskovni konferenci v Abu Dabiju potrdil prodajo deleža dirkalnega moštva ameriškemu investicijskemu konzorciju.

Za MSP-jem naj bi domnevno stal konzorcij, ki je sestavljen iz več investicijskih podjetij in tako imenovanih Hedge skladov. V sklopu te transakcije naj bil Jahm Najafi postal podpredsednik McLaren Racinga, poleg tega pa se bosta upravnemu odboru pridružila še Jeff Moorad in Rodrigo Trelles Zabala. Ta prevzem pa ne vpliva na McLaren Automotive. Tudi načrtovana prodaja in najem tovarne v Wokingu je s tem pospravljena v predal. S tem naj bi zagotovilo nadaljnji kapital za ekspanzijo podjetja. Odhod na borzo pa se po navedbah Sky News ne načrtuje, kljub nenehnim govoricam.

McLaren je tačas v večinski lasti Bahrain Mumtalakat Holding Company (56 odstotkov), investicijske veje kraljeve družine Bahrajna. Naslednjih 14 odstotkov nadzira Mansour Ojjeh, 10 odstotkov si lasti Michael Latifi, oče Nicholasa Latifija, dirkača ekipe Williams, preostalih 20 odstotkov pa ima v rokah več manjših investitorjev. Prodaja deleža ekipe McLaren pa verjetno pojasni njihovo zanimanje za vstop v Formulo E leta 2023.       

SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchSpanish