Dvojne točke bodo poskrbele za večjo napetost

Avtor prispevka: , objavljeno 9. novembra 2014 .

Pred zadnjo dirko sezone v Abu Dabiju, kjer se bodo delile dvojne točke, ima Lewis Hamilton pred edinim tekmecem za naslov, Nicom Rosbergom, 17 točk prednosti. Za vas smo izračunali možne razplete in njihov vpliv na prvenstvo. Zaradi dvojnih točk, ki so naletela na mešane občutke, pa smo za vas pripravili še izračun razpletov, če dvojnih točk ne bi bilo.

Glede na to, da Mercedesova dirkača dirke letos ponavadi končujeta na prvih dveh mestih ali pa odstopita, to pomeni, da je letošnje prvenstvo najverjetneje že odločeno. Tudi če Rosberg v Abu Dabiju zmaga in Lewis Hamilton konča drugi, bo slednji kljub dvojnim točkam še vedno postal svetovni prvak. Rosberg bi za zmago dobil 50 točk, skupno bi jih torej imel 367, Hamilton pa bi za drugo mesto dobil 36 točk in bi jih skupaj z dosedaj zbranimi imel na računu 370, kar je za tri več.

Scenarijev, po katerih lahko en ali drugi dirkač postaneta letošnja prvaka, je zaradi dvojnih točk še toliko več.

Torej, Rosberg bo postal prvak v naslednjih primerih:

– Če zmaga, Hamilton pa konča nižje od drugega mesta (zmaga s +3 točkami)
– Če bo drugi in Hamilton ne konča višje od šestega mesta (+3)
– Če bo tretji in Hamilton ne bo višje od sedmega mesta (zmaga za 1 točko)
– Če bo četrti in Hamilton dirke ne konča višje od devetega mesta (+3 točke)
– Če bo peti in Hamilton konča na desetem mestu

V vseh drugih primerih lahko Hamilton ostane brez točk in vseeno postane prvak.

Kakšen razplet pa bi za naslov prvaka potreboval Rosberg, če se na dirki ne bi delile dvojne točke?

Če bi Hamilton dirko končal pred Rosbergom, potem Nemčeva uvrstitev, seveda ne bi igrala nobene vloge. V primeru Rosbergove zmage Hamilton ne bi smel končati višje od devetega mesta. Ob uvrstitvi na osmo mesto bi bila dirkača izenačena po točkah, torej bi naslov osvojil dirkač z največ zmagami v letošnji sezoni, torej Hamilton.

Če bi Rosberg dirko končal drugi, bi moral Hamilton odstopiti. Da bi Britanec postal prvak, bi v tem primeru zadostovala že ena točka, ki bi privedla do izenačenja v točkovanju, kjer bi zopet odločalo večje število zmag.

SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchSpanish