Dva dirkača F1 izigrala nov format sprinta, FIA načrtuje spremembe

Avtor prispevka: , objavljeno 29. aprila 2023 .

Dirkač McLarna, Lando Norris in dirkač Aplhe Tauri, Yuki Tsunoda, bosta morala izpustiti nastop v zadnjem SQ3 delu današnjih “shootout kvalifikacij”, če se jima bo uspelo prebiti tako daleč.

Razlog za to pa je, da sta na prostem treningu in kvalifikacijah uporabila vse komplete gum mehke zmesi. Norris bo dirko za VN Azerbajdžana začel s sedmega, Tsunoda pa z osmega, kar je najboljše štartno izhodišče Alphe Tauri v letošnji sezoni.

Toda pri tem sta uporabila vse komplete mehkih gum, pravila spremenjenega formata sprint vikenda pa narekujejo, da morajo dirkači v SQ1 in SQ2 uporabiti en komplet srednje trdih gum, v zadnjem, SQ3 delu pa en komplet novih mehkih gum. Ker sta Norris in Tsunoda uporabila vsakega izmed šestih kompletov mehkih gum, tako v SQ3 ne bosta mogla uporabiti “novega”, to pa pomeni, da bosta nastop v zadnjem delu preprosto izpustila, sprint dirko pa bosta začela z devetega in desetega mesta.

Luknja v pravilih ekipam tako omogoča, da si za nedeljsko dirko pustijo več odprtih možnosti z dodatnim, rahlo rabljenim kompletom mehkih gum. Toda športni šef Pirellija, Mario Isola pravi, da bo pravilo pred naslednjo sprint dirko ki bo 2. julija v Avstriji.

“Pravila pravijo, da morajo uporabiti nov komplet gum. To so nova pravila in očitno bodo potrebne še prilagoditve,” je dodal.

Če želiš, nam lahko prek PayPala hitro in varno nameniš donacijo. Vsak prispevek nam pomaga, vaša ekipa Svet hitrosti!

Donirate lahko na tej povezavi ->Doniraj