Ducatiju je uspelo! Sodišče zavrnilo protest

Avtor prispevka: , objavljeno 27. marca 2019 .

Zveza FIM je presodila, da je Ducatijevo krilce pred zadnjo gumo legalno, ter tako potrdilo zmago Andree Doviziosa na dirki v Katarju, ter šesto mesto njegovega moštvenega kolega Danila Petruccija. Aprilia, Suzuki, KTM in Honda so po dirki v Losailu vložili protest zoper tri Ducatijeve motocikle. Na njih je bilo nameščeno krilce, za katerega so bili prepričani, da je sporno, saj proizvaja podtlak in je tako aerodinamična naprava. Pri Ducatiju pa so trdili, da je namen krilca hlajenje zadnje gume.

Ducatijevo krilce je po mnenju sodišča legalno

Moštva, ki so vložila protest, so vztrajala, da ne želijo spremeniti rezultatov dirke in odvzeti zmage Doviziosu, temveč iščejo jasna tehnična pravila. “Z vlogo tega protesta smo jih prisilili, da ocenijo, presodijo in razjasnijo princip pravil,” je pojasnil šef moštva Suzuki, Davide Brivio. “To je glavni cilj naših dejanj – da razjasnimo, kaj lahko in česa ne smemo dati na motocikle.”

FIM je po zaslišanju obeh strani odločilo, da je krilce legalno, tekmeci pa tako na naslednjih dirkah ne morejo več vlagati protesta zoper motocikle, na katerih je le to nameščeno. Za zdaj je znana le odločitev sodišča, ne pa tudi uradna razlaga. Sklepamo lahko, da je Ducatiju uspelo dokazati, da primarni namen krilca ni aerodinamična korist, čeprav pri Apriliji trdijo, da ta ni zanemarljiva.

Štiri moštva, ki so protestirala zoper Ducatijevo rešitev, imajo zdaj na voljo še pet dni, da se na odločitev sodišča pritožijo na športno arbitražno sodišče.

Foto: Ducati

SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchPortugueseRussianSpanish