Ducati: Valentino Rossi nam je pustil številne rane

Avtor prispevka: , objavljeno 9. novembra 2022 .

Ducatijev MotoGP šef Paolo Ciabatti je priznal, da je italijanska znamka utrpela številne rane zaradi dveh sezon neuspehov z Valentinom Rossijem.

Ducati je letos s Francescom Bagnaio osvojil prvi naslov po 15 letih, v tem času pa obdobje z Valentinom Rossijem terjalo visok davek zaradi visokih pričakovanj in slabih rezultatov.

Rossi se je Ducatiju pridružil v sezoni 2011 in ga ob koncu 2012 zapustil, v tem času pa je na pogled sanjska italijanska kombinacija postregla le s tremi uvrstitvami na stopničke. Stanje v moštvu je bilo po besedah Ciabattija zaradi spodletelega sodelovanja precej toksično, celo do te mere, da je sredi 2013 razmišljal o odhodu po le nekaj mesecih sodelovanja.

Sodelovanje med Ducatijem in Valentinom Rossijem v sezonah 2011 in 2012 ni obrodilo vidnejših rezultatov.
Sodelovanje med Ducatijem in Valentinom Rossijem v sezonah 2011 in 2012 ni obrodilo vidnejših rezultatov.

“Ko sem se Ducatiju pridružil nekaj mesecev po Audijevemu prevzemu, smo bili priča nekaterim spremembam,” se spominja Ciabatti. “Zaradi visokih pričakovanj iz sodelovanja z Rossijem je po dveh letih odšel Filipo Presziosi, neuspelo sodelovanje pa je v celotni organizaciji pustilo številne rane. Ponavadi se ob neuspehih uspe rešiti tudi osebne težave, toda ko stvari gredo povsem po zlu in se znajdeš pod ekstremnim pritiskom medijev, partnerjev in sponzorjev, katerim ne moreš pokazati rezultatov, se najdejo osebe, ki krivdo iščejo v drugih. To pa uničuje moštvo in celoten kolektiv. Takšno stanje je v moštvu vladalo, ko sem se mu pridružil, zato smo morali ob koncu 2013 odpustiti nekaj ljudi. Tudi sam sem bil blizu tega, da sredi sezone 2013 dam odpoved. Rezultatov ni bilo, za Ducatijem sta bili dve neuspešni sezoni z Valentinom, Andrea Dovizioso in Nicky Hayden pa sta imela veliko težav. Mediji so bili do nas izredno negativni in nam očitali, da stagniramo, kar je bilo do neke mere tudi res, saj nismo imeli jasnega načrta za razvoj.”

Ducati je po mnenju Paola Ciabattija zapeljal na pravo pot, ko se je moštvu ob koncu 2013 iz Arpilije pridružil Luigi Dall'Igna.
Ducati je po mnenju Paola Ciabattija zapeljal na pravo pot, ko se je moštvu ob koncu 2013 iz Arpilije pridružil Luigi Dall’Igna.

Ciabatti je preobrat Ducatija pripisal Claudiu Domenicaliju, direktorju Ducatija, ki je v moštvo ob koncu 2013 pripeljal Gigija Dall’Igno. “Dejal sem mu, da moramo nekaj premakniti in da potrebujemo nekoga, ki bo sposoben voditi tehnično zapleten projekt, kot je MotoGP. Claudio je uspel prepričati Gigija, da je zapustil Aprilio in ko se nam je pridružil, so se stvari obrnile na boljše. Težave smo imeli tudi zato, ker nismo tako veliki, kot naši japonski tekmeci. Naš projekt je precej bolj odvisen od partnerjev in sponzorjev. Toda v tistem trenutku je bilo težko najti koga, ki bi bil pripravljen vložiti v nas, saj so bili to pripravljeni storiti z Valentinom, zaradi medijske pozornosti, ko mu ni uspelo, pa je bilo težko povrniti zaupanje vlagateljev, katerega je bilo mogoče povrniti le z rezultati. Lahko daješ obljube, toda po nizu slabih rezultatov, je vlagatelje težko prepričati. To zagotovo ni bilo lahko, zato lahko rečem, da je ta naša zmaga po vseh težavah v zadnjih 10 letih zares izjemna,” je še dodal Ciabatti.

Naroči se
Pošlji obvestilo
0 Comments
Odzivi na vsebino
Poglej vse komentarje
SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchRussianSpanishSlovakSwedish