Ducati: Razlog za pritožbo je bil političen

Avtor prispevka: , objavljeno 11. marca 2019 .

Športni direktor Ducatija, Paolo Ciabatti je prepričan, da je bila pritožba zoper njegovo moštvo predvsem politična poteza tekmecev, ki so v preteklosti že želeli omejiti njihove tehnične inovacije. Štirje proizvajalci, KTM, Aprilia, Honda in Suzuki, so se po dirki za VN Katarja komisarjem dirke pritožili zaradi majhnega krilca na Ducatijevih motociklih Danila Petruccija, Jacka Millerja ter zmagovalca, Andree Doviziosa. Komisarji so poslušali njihove argumente in utemeljitev Ducatija, nakar so presodili, da italijansko moštvo ni kršilo pravil in zavrgli pritožbo.

Tekmeci so se odločili pritožiti na mednarodno razsodišče, zaradi česar rezultati dirke še niso uradno potrjeni, izzid pa bo znan v nekaj dneh. Ciabatti pravi, da so prepričani v zmago tudi na sodišču, saj so od tehničnega direktorja MotoGP, Dannya Aldridga pred zadnjimi zimskimi testiranji dobili informacije, na podlagi katerih so se odločili uporabiti krilce. Tekmeci sicer trdijo, da krilce pomaga izboljšati aerodinamiko motocikla, pri Ducatiju pa vztrajajo, da je edina funkcija krilca hlajenje zadnje gume.

“Mirno smo, saj vemo, da smo se držali tehničnega pravilnika,” je po dirki povedal Ciabatti. “Moštva smo 2. marca prejela okrožnico, ki je jasno opredelila, kako lahko na zadku motocikla uporabimo takšen usmernik zraka. Če bi menili, da bi bili lahko zaradi tega dela motocikla kaznovani, se ne bi odločili za uporabo. Yamaha je lani v Valenciji uporabila podoben usmernik, s katerim so vodo preusmerili stran od kolesa. V vsakem primeru pa so rezultati dirke začasni, dokler o zadevi ne odloči sodišče.”

Aldridge je dejal, da je vedel, da tekmeci niso zadovoljni z Ducatijevim krilcem, toda s komisarji tega dela motocikla ni mogel preučiti, dokler ni bila podana uradna pritožba. Ducatijev tehnični koordinator, Fabiano Sterlacchini je pred tremi komisarji FIM uspešno argumentiral legalnost krilca, Ciabatti pa pravi, da celoten postopek močno spominja na pritožbe tekmecev na Ducatijeva aerodinamična krilca v sezoni 2015 in 2016, zaradi česar so bila naposled prepovedana. Zaradi prepovedi so moštva oblikovala zapletene aerodinamične oklepe, s katerimi so nadoknadili izgubljeno pomoč krilc. “Mislim, da gre bolj za politično vprašanje, kot športno,” je povedal Ciabatti. “V preteklosti smo že videli, kako so nekateri poizkušali omejiti tehnične inovacije, katere je predstavil Ducati. Kot smo dejali že večkrat, takšno obnašanje ne koristi prvenstvu.”