Ducati osumljen goljufanja s tlakom v gumah

Avtor prispevka: , objavljeno 11. maja 2022 .

Nekatera moštva kršijo pravila, ki določajo tlak v gumah, s čimer pridobivajo sicer nedovoljeno prednost, toda za to niso kaznovani, je razkril nekdanji dirkač in komentator, Mat Oaxley.

Oaxley je na svojem blogu motorsportmagazine.com razkril, da je na MotoGP dirki za VN Španije, zmagovalec Francesco Bagnaia vozil s prenizkim tlakom v sprednji gumi, kar prinese boljši oprijem v ovinkih, tlak v gumah pa je še posebej pomemben parameter pri Michelinovih gumah, ki imajo zelo ozko okno optimalnega delovanja in potrebujejo pravo razmerje temperature in tlaka.

Pravila sicer določajo spodnjo mejo tlaka v gumah, saj to lahko povzroči okvaro gume. Sprednja guma naj bi imela vsaj 12 krogov na dirki tlak nad 1.9 bara, zadnja pa 1.7.

Nižji tlak pomeni kršitev pravil, toda Oaxley razkriva, da do kazni in drugih sankcij ne prihaja, ker naj bi moštva z Michelinom vse od 2016, ko je francoski proizvajalec vstopil v MotoGP, imela sklenjen dogovor, da se kršitev ne razkrije pristojnim.

Toda po navedbah Oaxleya sta dva izmed proizvajalcev z dogovorom nezadovoljna, saj naj bi se sami vedno držali zapisanih pravil, določena moštva pa jih stalno kršijo. “Že dlje časa je jasno, da nekatera moštva goljufajo,” je Oaxley citiral enega izmed svojih virov, ki naj bi bil inženir enega izmed dveh moštev. Vir mu je posredoval spisek, s katerega je razvidno, da so na VN Španije v Jerezu v prekršku bili štirje dirkači. Poleg Bagnaie še Jorge Martin, ter Alex Rins in Andrea Dovizioso.

“Nad situacijo smo zelo nezadovoljni, saj se vleče že predolgo. Težava je, ker večina moštev upošteva pravila, nekatera pa ne in tako lažje ohranijo gume skozi dirko, zaradi dogovora med moštvi, pa jih nihče ne kaznuje. Najslabše pa je, da gre za ene in iste kršilce.”

Omenjeni vir pravi, da bi morala Dorna posredovati in tudi pravila o tlaku v gumah, po zgledu Formule 1 in drugih kategorij, sankcionirati.

Oaxley navaja, da so meritve pokazale, da je Bagnaia 25 od 25 krogov vozil z nedovoljenim tlakom v gumi, Martin pa 24 od 25 krogov, zato skoraj da ne gre za naključje ali spodrsljaj. To je bilo nekoliko manj očitno pri Doviziosu, ki je imel prenizek tlak v zadnji gumi v 14 krogih dirke, prav toliko pa tudi Rins. Na tlak v gumi vsekakor vpliva tudi vožnja motocikla, zato je povsem mogoče, da Rins in Dovizioso gum nista ogrela dovolj, da bi se tlak v njih dvignil nad minimalno mejo, tega pa po mnenju Oaxleya ne moremo predvidevati za Bagnaijo in Martina.

Če želiš, nam lahko prek PayPala hitro in varno nameniš donacijo. Vsak prispevek nam pomaga, vaša ekipa Svet hitrosti!

Donirate lahko na tej povezavi ->Doniraj

1 Comment
najstarejši
najnovejši z največ glasovi
Odzivi na vsebino
Poglej vse komentarje
jadatis
1 leto pred

Fraude vind ik een zwaar woord.
Zou ze voor de rechter slepen
Het is maar ee spelletje!
Oh, dat had ik nou niet moeten zeggen.