Ducati nezadovoljen s spremembo pravil

Avtor prispevka: , objavljeno 2. januarja 2018 .

Oktobra lani je krovna organizacija prvenstva MotoGP napovedala, da v sezoni 2018 lahko moštva s svojimi rednimi dirkači opravijo le tri testiranja na stezah, kjer bo potekala dirka za Veliko nagrado. Testni dirkači ekip pa lahko vozijo na le treh dirkališčih, ki so del koledarja dirk.

Namen spremembe pravil je, da moštva v bodoče nebi tik pred dirko na istem dirkališču opravila testiranja, katerega bi izrabila za nastavitve motocikla. Pri Ducatiju se s spremembo načeloma strinjajo, moti pa jih le pozna odločitev zanjo, saj so se jim s tem podrli načrti.

“Pri Ducatiju se načeloma strinjamo s spremembo, ne strinjamo pa se, da je bila odločitev podana mesc dni pred začetkom nove sezone,” je dejal športni šef italijanskega moštva, Paolo Ciabatti. “Menimo, da je to nespoštljivo do proizvajalcev, ki so že načrtovala testiranja, v kar spada tudi porazdelitev uporabe motociklov s tovarniškimi in poltovarniškimi moštvi. Spremebi smo na Japonskem nasprotovali, saj se je nova sezona začela en mesec kasneje,” je še dodal.

Ducati je Jorgeja Lorenza in Andreo Doviziosa novembra poslal v Jerez, čeprav je bilo sprva načrtovano drugače. “Mislim, da so nova pravila povsem sprejemljiva in z njimi se strinjam, ne strinjam pa se z načinom uvedbe,” je pojasnil generalni direktor Ducatija, Gigi Dall’Igna. “Ne strinjam se, ker smo do takrat že imeli dokončane načrte za testiranja, načrtovali smo kako in kdaj bodo dirkači preizkušali motocikel v novembru. Načrtovali smo, da bi Dovi in Jorge nov motocikel preizkusila v Valenciji, na testiranju takoj po dirki, Danilo Petrucci in Michelle Pirro pa potem konec novembra v Jerezu. To smo morali spremeniti, saj v Jerezu ne testiramo, zato Pirro tam ne more testirati, obenem pa Jorge in Dovi v novi sezoni ne smeta opraviti pet testnih dni. To pomeni, da smo morali novembra izkoristiti dva dni testiranj,” je pojasnil.

Poleg omenjenih omejitev pa se bo pred sezono 2019 zmanjšalo tudi število testiranj pred sezono s treh na dva dni, saj bo letošnja sezona z 19 dirkami nekoliko daljša.

SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchSpanish