Ducati grozi s protestom zoper Hondo

Avtor prispevka: , objavljeno 17. marca 2019 .

Pri Ducatiju pravijo, da razmišljajo o protestu zoper Hondo, potem ko se je Honda pritožila zoper njihovo krilce pred zadnjo gumo. Honda je bila ena izmed štirih ekip MotoGP, ki se je podpisala pod pritožbo na tri Ducatijeve motocikle na VN Katarja, na katerih je bil pred zadnjo gumo nameščen “deflektor”. Komisarji so pritožbo zavrnili, četverica ekip pa je na razsodbo vložila pritožbo še na mednarodno športno razsodišče, ki bo o zadevi odločilo še pred naslednjo dirko razreda MotoGP, ki bo 31. marca v Argentini.

Gigi Dall’Igna, Ducatijev tehnični direktor pravi, da ga je razjezilo sodelovanje Honde pri pritožbi, katero sta sicer sprožila Aprilia in Suzuki, poleg pa se je podpisal tudi KTM.

“Presenetilo me je obnašanje Honde, ki je poleg tega, da je med kandidati za naslov svetovnega prvaka, tudi eden izmed tvorcev sodobnega MotoGP skupaj z Ducatijem in Yamaho,” je dejal Dall’Igna. “O Apriliji in KTM-u nimam kaj povedati, razen tega, da bi na njihovem mestu v tem trenutku razmišljal o drugih stvareh in poskušal izboljšati svoj motocikel.”

Dall’Igna je prepričan v legalnost Ducatijevega motocikla, saj naj bi tehnična direktiva, izdana pred VN Katarja, dovoljevala uporabo podobnega dodatka. “Do zdaj smo vse spore rešili med sestankom proizvajalcev ali pa po pogovoru s tehničnim direktorjem. To, da Honda pod vprašaj postavlja odločitve tehničnega direktorja pa nas postavlja v položaj, kjer razmišljamo o pritožbi zoper njih. Hondina krilca so nevarna za nas. Ne le to, izdelana so iz tako šibke osnove, da bi se lahko ob obremenitvah močno deformirala, ter delovala kot nekakšna premična aerodinamična naprava, ki je prepovedana.

Nikoli nismo razmišljali o pritožbi glede tega. Toda če kdo, še posebej Honda, dvomi v delo Dannya Aldridga (tehničnega direktorja MotoGP), potem bi lahko vložili pritožbo zoper njih.”

O legalnost Ducatijevega krilca odloča dejstvo ali gre za napravo, katere glavna vloga je hlajenje zadnje gume ali pa ustvarjanje podtlaka. Ducati seveda vztraja pri svojem: “Povsem mirni smo, saj je namen našega krilca hlajenje zadnje gume in imamo dokaze, ki to potrjujejo. Imamo veliko dokazov, ki upravičujejo naša dejanja, zato nismo prav nič zaskrbljeni.”

Foto: Honda

SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchPortugueseRussianSpanish