Državni prvak Humar prvič preizkusil novi dirkalnik

Avtor prispevka: , objavljeno 24. marca 2015 .

Državni prvak v reliju Aleks Humar je končal pripravo novega dirkalnika renault clia R3T, prvi nastop pa najboljšega slovenskega voznika relija čaka ta konec tedna v Avstriji. Glavni poudarek letošnje sezone na zelo močnem italijanskem pokalu Clio R3T.Humar_2015_test_7

Aleks Humar, državni prvak v reliju, je po več mesecih dela končal svoj novi dirkalnik renault clio R3T in z njim tudi opravil prvo resnejše testiranje. Pravi preskus dirkalnika, v katerem bo Humarju tudi letos družbo delal sovoznik Florjan Rus, izkušenega dirkača iz Idrije čaka ta konec tedna. Slovenca bosta nastopila na reliju Rebenland, preizkušnji avstrijskega državnega prvenstva in pokala Mitropa blizu slovensko-avstrijske državne meje na Štajerskem, nato pa se bo njuna pozornost preusmerila v italijanski del mednarodnega pokala Renault Clio R3T.
Humar si je za letošnjo sezono izbral eno najmočnejših tekmovalnih sredin, ki stavi na nov produkt Renault Sporta. Na izbranih asfaltnih relijih v Italiji bodo tako vozili tudi Luca Rossetti (nekdanji evropski prvak v reliju), Giacomo Scattollon (lanski mladinski prvak Italije v reliju), Ivan Ferraroti ter Fabrizio Andolfi, ki sta pri naših zahodnih sosedih že lani krojila vrh pokala renault clio. Slovenska državna prvaka sta morala izpustiti uvodni reli Ciocco, zato pa se aprila podajata na eno največjih italijanskih klasik – legendarni reli San Remo.

Humar_2015_test_1
“Prvi testni kilometri so vsekakor spodbudni. V primerjavi z lanskim cliom, ki je imel atmosferski motor, ima novi motor s turbinskim polnilnikom. To znatno vpliva na način vožnje. Prestave je treba pretikati pri bistveno nižjih vrtljajih motorja, to pomeni vsaj okrog dva tisoč vrtljajev nižje. Tega se moram še privaditi. Zdaj motor vrtim previsoko. Malce me moti daljši hod volanskega obroča, ki je torej manj neposreden in odziven. Ker je dirkalnik nekoliko tišji, sam pri sebi še nimam pravega občutka hitrosti. Toda ko začneš zavirati, dobro vidiš, kako hiter dejansko si. Reli Rebenland bo za nas resnejša možnost testiranja, kjer bomo avtomobil poskušali kar najbolje preskusiti in se dobro pripraviti na nadaljevanje sezone,” je po testiranju povedal Aleks Humar.