DRS igrice mačke z mišjo je treba preprečiti

Avtor prispevka: , objavljeno 28. marca 2022 .

Charles Leclerc in Max Verstappen sta v Džedi tako kot tudi v Bahrajnu uprizorila izjemen boj za zmago. Oba dvoboja pa imata skupno točko – izkoriščanje DRS sistema na drugi zaporedni ravnini.

Christian Horner je Formulo ena pozval, da premisli o spremembah postavitve detekcijske točke za aktivacijo sistema DRS.

Spomnimo, v Bahrajnu je Verstappen prehitel Leclerca po štartno-ciljni ravnini ta pa je manever vrnil s prehitevanjem pred četrtim zavojem. Podobno je bilo tudi v Džedi.

Zmagovalec dirke v Savdski Arabiji, Max Verstappen je v zadnjih krogih dirke s Charlesom Leclercom igral “igro mačke z mišjo” kot je dogajanje opisal Horner

Vrhunec je boj dosegel, ko sta oba dirkača močno zavirala pred zadnjim zavojem v želji, da ne bi prva prečkala točko detekcije za aktivacijo sistema DRS. Njegov učinek po štartno-ciljni ravnini je bil namreč tako znaten, da si nobeden izmed njiju ni želel biti spredaj, saj je bil v tem primeru lahka tarča za prehitevanje.

FIA bi morala nekoliko prilagoditi DRS pravila

“Pomoč DRS-a je tako velika, da so dirkači igrali igro mačke z mišjo, vse do te mere, ko sta oba pred ovinkom močno zavirala,” je dejal Horner.

“Zato mislim, da bi bilo morda potrebno premisliti o drugačni postavitvi teh detekcijskih točk za DRS, saj so takšne situacije lahko tudi nevarne.”

David Perel, dirkač evropske serije vzdržljivostnih dirk Le Mans predlaga znatno zmanjšanje uporabe DRS-a.

“Glede na to, da lahko sedanji dirkalniki bolje in dlje sledijo bi morali temu nekoliko prilagoditi DRS pravila. Denimo skrajšati DRS cono za vsaj 30%.

“Omejiti število aktivacij DRS sistema na posamezno dirko. Vse to bi prineslo še več iger strategij ter manj odvisnosti od njega.”

“Dirkači sedaj ne želijo prehiteti čeprav bi lahko. Si tega res želimo?”  Pa se sprašuje nekdanji dirkač Formule 1 Tiff Needell.

SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchRussianSpanishSlovakSwedish