DRIFT pokal Logatec in Uroš Berdajs

Avtor prispevka: , objavljeno 1. oktobra 2013 .

V nedeljo, 22.9.2013 se je na Blagomix dirkališču v Logatcu odvil 2. letošnji Drift Power pokal. Ko se je megleno jutro pričelo jasniti, so se začeli zbujati tudi glasni motorji dirkalnikov, ki so poskrbeli da se je okolica dirkališča prebudila v sončno jutro. Ob natanko 9:24 so prvi dirkači pričeli z ogrevalnimi krogi. Ker so bila tla še rahlo spolzka od jutranje rose, je kar nekaj voznikov končalo v oblaku dima, saj jih je v zavojih obrnilo. To se je kmalu spremenilo, saj je novo postavljena proga omogočila spektakularne drifte in omogočila dirkalnikom doseganje visokih kotov.
Tekmovalci so lahko potrenirali še driftanje s sovoznikom, saj je do kvalifikacij potekal DRIFT TAXI, kjer si je lahko vsak obiskovalec privoščil nekaj adrenalina polnih krogov v sopotnikovem sedežu. Ne zgodi se vsak dan, da imaš možnost sedeti pripet na sedež avtomobila, ki s skoraj 100 km/h zapelje v ovinek…postrani!Proga
Po lastni izkušnji lahko rečem, da je to eden tistih trenutkov, ko vsi problemi izginejo in na obrazu se pojavi ogromen nasmešek in želja po adrenalinu naraste.
Po uspešnih kvalifikacijah so se pričeli twin drifti. Zato je drift tudi tako priljubljen, saj sta v tem tekmovanju 2 avtomobila lahko tudi le nekaj centimetrov narazen, ko peljeta skozi ovinek in pazita da ne trčita. Po napetih dvobojih so si stopničke pridriftali Miha Šuštaršič, ki je osvojil 1. mesto v svojem BMW e36 M3, Hrvat Ivo Znaor, ki je pristal na 2. mestu v atraktivnem BMW M3 e36 in pa Uroš Berdajs, ki si je prislužil 3. mesto v BMW e36 M3 compact.

Dogodek se je odvil brez večjih zapletov in nesreč in tako gledalci kot tekmovalci so lahko odšli z nasmeškom na obrazu domov.

Za našo spletno stran smo opravili še poseben intervju z Uroš Berdajsom, ki je eden najboljših slovenskih drifterjev in iz leta v leto dosega vedno boljše rezultate. Letošnja sezona je zanj že 5. sezona in kot pravi sam jih bo imel še veliko, če bo le možno. V otroštvu je s starši in prijatelji hodil na razne dirke, nato pa se je pred 5 leti odločil, da bi se tudi sam rad ukvarjal s tem športom zato je kupil svoj prvi dirkalnik, ki je bil rdeč BMW e30. Po treh uspešnih sezonah se je odločil za nakup novega dirkalnika, vendar je namesto kupovanja novega, kar svoj civilni avto za vsakdanjo uporabo predelal v dirkalnik.
To je bil BMW e36 compact 2.5L, ki ga uporablja še danes, razlika je le ta, da je pred letom dni zamenjal 2.5L motor z 3.2L motorjem iz BMW-ja M3, ki je s svojim ravnim 6 cilindrskim pogonom omogočil 316 konjskih moči. Na dirkalniku je opaziti zadnjo tablico na kateri piše “hvala Fotr”, saj Uroša na vsaki dirki spremlja oče, s katerim naredita večino dela in popravil na dirkalniku. Konec aprila 2013 se je v Avstriji odvil King of Europe v Avstriji in kot nam je zaupal Berdajs ima ta dogodek svoje prednosti in slabosti. Tam je bila mednarodna udeležba, prišli so vozniki tudi iz drugih kontinentov, vendar je King
of Europe veliko bolj uraden dogodek, saj so morali vsi vozniki na svoje dirkalnike polepiti nalepke sponzorjev, se obvezno fotografirati in v primeru nesreče (npr. blatnik na katerem so nalepke sponzorjev odpade), se voznik ne sme vrniti na dirkališče dokler ne popravi škode. Proga je bila tudi veliko daljša, za kar pa imajo naši predstavniki motorje, ki niso dovolj močni in se težko primerjajo s tujimi, ki imajo 500 ali 600+ konjskih moči. V primerjavi z lokalnimi tekmovanji so domača boljša, saj je vzdušje sproščeno prijateljsko, ni hudega rivalstva in sponzorskih obveznosti.
Ob vprašanju kaj je bolj pomembno za uspeh na dirki, boljši dirkalnik ali izkušnje, je bil odgovor hiter in temeljit. Veliko bolj so pomembne izkušnje, saj močan motor brez izkušenj, ki bi ga ukrotile ni veliko vreden na dirkališču. Pravi da so pravila drifta enostavna in preprosta. V prihodnosti ne želi oz. pričakuje visokih ciljev, saj kot pravi, je to zanj hobi, saj so tekmovanja dober razlog za druženje in zabavo.
Berdajs Uroš

Foto: Klemen Bagarič

390 Comments
najstarejši
najnovejši z največ glasovi
Odzivi na vsebino
Poglej vse komentarje