Dovizioso zmagovalec VN Italije

Avtor prispevka: , objavljeno 4. junija 2017 .

Andrea Dovizioso je z Ducatijem pred domačimi gledalciv Mugellu posegel po prvi letošnji zmagi, do katere je prišel po kratkem obračunu z Maverickom Vinalesom.

Čeprav je sprva kazalo, da se oslabljen zaradi zastrupitve s hrano, ne bo mogel boriti za najvišja mesta, je ob začetku drugega kroga s prehitevanjem Valentina Rossija prezvel vodstvo na dirki. Vodilnega mesta ni uspel obdržati, odprl pa se je četveroboj za zmago, v katerem sta se poleg Vinalesa in Doviziosa znašla še Rossi in Danilo Petrucci.

Vinales je vodil večji del dirke, a Dovizioso je hranil moči in sledil Yamahinem dvojcu, vse dokler v štirinajstem krogu ni znova prevzel vodstva. Takrat je Petrucci napadel in prehitel Rossija na tretjem mestu, krog kasneje pa še Vinalesa za drugo mesto.

A gume Petrucciju niso več služile tako dobro in Vinales ga je v 20 krogu prehitel nazaj. Medtem je Dovizioso pobegnil predaleč in dirkač tovarniškega Ducatija je tako na Ducatijevi domači dirki slavil svojo tretjo zmago v razredu MotoGP. To je bila prva Ducatijeva zmaga v Mugellu po letu 2009, hkrati pa je Dovi postal prvi italijanski dirkač, ki je v Mugellu zmagal po letu 2008, ko je na dirki zmagal Rossi, je pa tudi edini italijanski dirkač, zmagovalec na italijanskem motociklu. Petrucci je v cilj torej pripeljal kot tretji in tako Rossiju preprečil slavje na odru za zmagovalce. Devetkratni svetovni prvak se je moral zadovoljiti s četrtim mestom, Alvaro Bautista pa je bil peti.

Foto: Ducati