Dovizioso kritičen do Michelinovih gum

Avtor prispevka: , objavljeno 22. avgusta 2016 .

Andrea Dovizioso je bil po dirki v Češkem Brnu ostro kritičen do Michelina, ki razredu MotoGP dobavlja gume. Dirkač tovarniškega Ducatija je vozil v vodilni skupini, ko je z njegove prednje gume odletel velik kos gume, sam pa je v prvem ovinku padec preprečil z vožnjo naravnost v pesek.

Na dirki sta enake težave imela tudi Doviziosov moštveni kolega Andrea Iannone in Jorge Lorenzo, medtem ko drugi dirkači z enako, mehko gumo, niso imeli težav vse do konca.

“Zelo sem razočaran,” je dejal Dovizioso. “Vozil sem v vodilni skupini ter pazil na zadnjo gumo, za katero sem menil, da mi bo povzročala največ težav, če na dirki ne bomo menjali motorja. Pazil sem, da nisem premočno pospeševal, zato sem bolj obremenjeval prednjo gumo. Ta je bila povsem nova, zato sem se odločil bolj obremeniti to, da bi razbremenil zadnjo. Postal sem prvi dirkač, ki je na dirki naletel na to težavo. Nisem presenečen, da se je to zgodilo, saj je prednja guma zelo zelo mehka. To se lagko zgodi v takšnih pogojih, ko na stezi ni veliko vode.

Kakor koli že pa menim, da Michelin še ne obvladuje deževnih pogojev. Potrebujemo več različnih zmesi gum. Ko ti s pnevmatike odtrga kos profila, stvari postanejo nevarne.

Na izbiro imamo ekstramehko in zelo trdo prednjo gumo, kar mi ne ustreza. Razlika med njima je prevelika. Tu skoraj nihče ni izbral trde prednje gume, saj v mokrih pogojih nudi premalo oprijema. Tako menijo skoraj vsi dirkači, nekateri pa so tu tvegali in tveganje se jim je izplačalo. Seveda je Cal na njej zmagal, vendar steza tu nudi veliko oprijema obenem pa se je sušila zelo počasi.”