Dovizioso do tretje zmage po razburljivem finišu

Avtor prispevka: , objavljeno 13. avgusta 2017 .

Andrea Dovizioso je na VN Avstrije, v razburljivem boju za zmago z Marcom Marquezom, dosegel svojo in Ducatijevo tretjo zmago letos.

Po napeti dirki sta se v zadnjih krogih Marquez in Dovizioso udarila za zmago, kljub napadu Marqueza v zadnjem ovinku dirke na Red Bull Ringu pa je zmago tokrat slavil Italijan na Ducatiju, ki je Španca v šprintu do cilja premagal za 0.176 sekunde.

Marquez je dirko začel z najboljšega štartnega položaja, svoje vodstvo pa je obdržal le kratek čas. Razpoloženi Jorge Lorenzo je v prvem ovinku prehitel moštvenega kolega Doviziosa, nato pa pred koncem prvega kroga še Marqueza. Ta je uspel za sabo zadržati Doviziosa, medtem pa je Lorenzo bežal s suverenim tempom in si nabral lepo prednost.

Dirka se je umirila, Marquez pa je do osmega kroga izničil Lorenzovo prednost in poskusil z napadom. Pri tem ga je odneslo z idealne linije, priložnost za prehitevanje pa je takoj izkoristil Dovizioso, ki je tako poskrbel za dvojno vodstvo Ducatija.

A Marquez se ni udal, kmalu se je prebil nazaj na drugo mesto in pritisnil na Lorenza, ter ga prisilil v napako v istem ovinku in prevzel vodstvo na dirki.

Na naslednji ravnini so se Marquez, Lorenzo in Dovizioso bok ob boku prerivali za vodstvo, slednji pa je s prepoznim zaviranjem v za trenutek tudi vodil, a po napaki je vodstvo spet prevzel Marquez.

Lorenzu so v tem trenutku pošle moči, Dovizioso pa je vozil v Marquezovem zavetrju in se v 18. krogu, po napaki aktualnega svetovnega prvaka, še enkrat prebil v vodstvo, katerega pa je držal le tri ovinke, dokler ga Marquez ni znova prehitel.

Dirkač Honde ni uspel pobegniti močnemu Ducatiju, ki se je sedem krogov pred koncem iz zvetrja na štartno ciljni ravnini spet odpeljal mimo in v vodstvo. Sledilo je nekaj izmenjav mest, nato pa je Marquez nekoliko popustil. Dovizioso je uspešno zatiral vse Marquezove napade v sedmem ovinku, dirka pa se je bližala koncu. Špancu je ostal le še zadnji ovinek zadnjega kroga, kjer je poskušal z optimističnim napadom po notranji strani. Oba dirkača sta morala zapeljati z idealne linije, toda Doviziosu je moč Ducatijevega pogonskega agregata omogočila hitrejše pospeševanje iz ovinka. Italijan je na koncu slavil zasluženo in trdo prigarano zmago, Marquez pa se je zadovoljil z drugim mestom in novimi 20 točkami, s katerimi je povečal prednost v točkovanju prvenstva.

Na stopničke se je uvrstil še Marquezov moštveni kolega Dani Pedrosa, ki se je skozi dirko prebijal v ospredje, pri tem pa z enim briljantnim prehitevanjem hkrati prehitel Johanna Zarcoja in Valentina Rossija, nato pa še Lorenza.

Lorenzo je bil na koncu torej četrti, za njim pa so v cilj pripeljali Zarco, Maverick Vinales in Rossi. Tako Vinales kot Rossi sta veliko izgubila v prvem ovinku dirke, ko sta zapeljala s steze.

Na osmem mestu je osamljen vozil Alvaro Bautista, Loris Baz pa je bil deveti.

Močno je presenetil Finec Mika Kallio, ki je KTM-u z wildcard nastopom na domači dirki privozil deseto mesto, potem ko se mu je za trenutek nasmihalo celo deveto.