Dorna: 22 dirk je trenutni maksimum

Avtor prispevka: , objavljeno 14. septembra 2019 .

Generalni direktor Dorne Carmelo Ezpeleta je v nedavnem intervjuju dejal, da med letoma 2022 in 2026 na koledarju razreda MotoGP ne bo prisotnih več kot 22 dirk. Ob tem ostaja možnost, da bi španska in potencialna portugalska prizorišča izmenično gostila dirke.

Potem, ko je bil uradno potrjen koledar dirk za prihodnjo sezono v kateri bo na sporedu kar 20 dirk, saj se je karavani pridružilo še finsko prizorišče KymiRing so vodilni možje športa pozornost namenili naslednji, nekoliko bolj dolgoročni pripravi koledarja.

Ob tem so potrdili, da v naslednjih dveh letih na koledarju ne bo več kot 20 dirk, od leta 2022 pa je ta meja 22. Glede na dejstvo, da so trenutno na koledarju kar 4 španske preizkušnje, poleg tega pa si dirko želijo tudi v portugalskem Portimao je Ezpeleta takoj zanikal možnost, da bi pod trenutnimi pogoji lahko spremljali vseh 5 omenjenih preizkušenj v istem koledarskem letu.

“Edini način, da sprejmemo nove države na naš koledar je, da zmanjšamo število dirk v državah, ki jih imajo trenutno več. Portugalska si želi imeti dirko. Morda si katero prizorišče v Španiji tega ne želi oziroma si ne bo želelo. Potem bo ta problem lažje rešljiv. Govorili smo že z portugalskimi organizatorji, ki so pripravljeni sprejeti dejstvo, da bi imeli 3 dirke v obdobju petih let. Sicer bi raje imeli dirko vsako leto, vendar je takšna situacija.”

“Ne moremo imeti na enem območju skoraj 25% vseh dirk zato je najboljša rešitev izmenično prirejanje dirk. Lahko se gremo tudi drugače in enostavno rečemo kdor ponudi največ bo imel dirko. Toda tega ne bomo storili. Najprej se bomo pogovorili z ljudmi, da vidimo ali imajo interes prirejanje dirke.”

“Če bodo vsi to želeli je najbolje izmenično prirejanje dirk med petimi prizorišči na iberskem polotoku. Vsako prizorišče bo tako gostilo tri dirke v obdobju petih let. Govorimo seveda v primeru, da vse ostane kot predvidevamo.”

Kot so zatrdili bodo na koledarju bo Italija ohranila 2 dirki, ena od tega v San Marinu. To pa prav zaradi velikega zanimanja za dirke in vlaganja države v ta šport.

“Štiri dirke so v Španiji, dve v Italiji, ostale države imajo po eno. Želja po ohranitvi dveh dirk v Italiji je prisotna iz obeh strani. Tu imata sedež dva proizvajalca motociklov, poleg številnih drugih ekip. Zagotovo bomo ohranili dve dirke v Italiji.”

“Trenutno imamo že podpisano pogodbo z Indonezijo, ki prične veljati leta 2021. To je trenutno vse kar je uradno. V stiku smo sicer še s številnimi drugimi državami, ki si želijo dirke.”

Pričakovati je tudi, da se bo zmanjšalo število uradnih testov v želji, da se nekoliko omejijo stroški ter nasičenost koledarja.

“Vsi vemo, da si številne države želijo gostiti dirko razreda MotoGP. Nekatere države so še posebej pomembne za našo industrijo, posebej tiste v Južni Aziji o čemer seveda razmišljamo. Koledar ne more biti neomejen. V našem prvem letu 1992 je bilo 13 dirk, naslednje leto jih bo 20.”