Dominator Hamilton na sledi uspehov Senne

Avtor prispevka: , objavljeno 17. septembra 2015 .

Lewis Hamilton je letošnji “vladar” Formule 1. Na zadnji dirki v Monzi je obvladal vse. Bil je najhitrejši na vseh treningih, si priboril prvo štartno mesto in iz njega zmagal ter si privozil še najhitrejši krog.

Lewis Hamilton je v svoji karieri osvojil že 40 zmag. Če bo zmagal tudi na nedeljski dirki v Singapurju, bo imel enako število zmag kot Ayrton Senna in Sebastian Vettel. Tudi rekord Alaina Prosta, ki beleži 51 zmag, mu je na dosegu. Le rekord 91 zmag, ki jih beleži Michael Schumacher, mu je še oddaljen. Tudi pri številu zmagovalnih stopničk je z 81 prvimi, drugimi ali tretjimi mesti prehitel Arytona Senno, ki jih je zabeležil 80.

“Vedno sem si želel voziti kot on (Ayrton Senna). Je pač tako, da se z enakimi uspehi pojavljam 20 let za njim in pri tem doživljam svoje otroške sanje,” je pojasnil Hamilton za televizijskega giganta Sky. “Seveda je potrebno upoštevati, da bi Senna dosegel še veliko več uspehov, če ga ne bi prehitela nesreča. Pa vendar si štejem v čast, da sem pri nekaterih statistikah izenačen z njim.”

Kot vemo, se je Senna smrtno ponesrečil leta 1994 v Imoli in sicer na svoji 161. dirki. In kot statistično naključje – tudi Hamilton bo ta vikend v Singapurju imel svojo 161 dirko.

Velja, da je pri celotnem številu prvih štartnih mest Senna boljši, imel jih je namreč 65, Hamilton pa jih ima 49. Hamilton pa je boljši pri zaporednem neprekinjenem številu prvih štartnih mest. Pred tem jih je imel največ ravno Senna, in sicer 8 prvih štartnih mest v neprekinjeni seriji v letih 1988 od dirke v Jerezu do leta 1989 to dirke v Phoenixu.

“Verjamem, da se bom tudi jaz s svojo statistiko zapisal v zgodovino Formule 1,” je še zaključil trenutno vodeči v prvenstvu letošnje sezone.