DOMENICALI: Pravila moramo poenostaviti in znižati stroške MOTORJEV

Avtor prispevka: , objavljeno 21. decembra 2020 .

Potem ko je Honda po koncu sezone 2021 napovedala svoj odhod iz Formule 1, bodo v kraljevem razredu motošporta dejavni le še trije proizvajalci in sicer Mercedes, Ferrari in Renault. Razumljivo, da se na vrhu seznama opravil novega šefa Formule 1 Stefana Domenicalija nahaja iskanje novih proizvajalcev.

55-letni Italijan, ki bo prihodnje leto od Chase Careya prevzel žezlo vodenja Formule 1, je pri kolegih iz Gazzetta dello Sport pojasnil: “Ne moremo se pogovarjati s proizvajalci z današnjimi stroški motorjev.” Zaradi tega naj bi bila naslednja generacija motorjev, ki bo uporabljena po današnjih V6 turbo motorjih, bistveno cenejša, še doda Domenicali. “Preprečiti želimo napake, ki so bile storjene v preteklosti. In poenostaviti moramo pravila. Če so pogledamo tehnična ali športna pravila, potem vse skupaj izgleda kot sveto pismo. Pravilnik se mora poenostaviti, istočasno pa moramo imeti prostor za interpretacije kar se daj majhen, da s tem preprečimo sive cone.

Novi šef Formule 1 Stefano Domenicali poudarja, da bo potrebno poenostaviti pravila, ki so kot sveto pismo, poleg tega pa tudi znižati stroške za motorje.

Poleg tega želi nekdanji šef ekipe Ferrarija znova v ospredje postaviti dirkače. “Poskrbeti moramo za to, da naš šport znova okrepi vlogo dirkačev in jih postavi v središče dogajanja. Tako kot na primer v motociklističnem športu, kjer lahko opažamo, da je dirkač tisti, ki naredi razliko. In v tem pogledu Formula 1 še nikoli ni bila tako dobro postavljena kot sedaj, s toliko mladimi in toliko močnimi dirkači,” pojasni Italijan, ki obljublja, da naj bi navijačem v bodoče nudili več tudi poleg stez. “Navijačev ne želimo vključevati le preko dirkačev. Dirka Formule 1 mora biti mešanica iz športa, zabave in glasbe, kot koncert, edinstven doživljaj.”