Dodatni agregati in dovoljenje za razvoj med sezono za Hondo?

Avtor prispevka: , objavljeno 31. avgusta 2020 .

Prvenstvo MotoGP je leta 2014 uvedlo nova pravila, ki novim proizvajalcem, oziroma proizvajalcem, ki ne uspejo zmagati, prinesejo nekatere “priboljške”, oziroma koncesije, kot je naprimer uporaba devetih agregatov namesto sedmih za celotno sezono, dovoljenje za testiranje in razvoj agregatov med sezono pa tudi uporaba več kot ene konfiguracije aerodinamičnega oklepa. Poleg tega lahko z wildcard dirkačem nastopijo na šestih dirkah namesto na treh, hkrati pa lahko med sezono prosto testirajo s svojimi rednimi dirkači.

Honda letos, kljub petim odpeljanim dirkam, še ni imela svojega dirkača na stopničkah, potem ko se je aktualni svetovni prvak Marc Marquez poškodoval na prvi dirki sezone. Najbolje uvrščeni dirkač Honde je Takaaki Nakagami, ki je z LCR Hondo zbral 46 točk in je trenutno šesti v prvenstvu. Marcov moštveni kolega Alex Marquez je zbral vsega 15 točk, Cal Crutchlow na drugi LCR Hondi pa je 21 z le sedmimi osvojenimi točkami.

Če Hondi letos na nobeni dirki ne bi uspelo priti do stopničk, bi običajno v naslednji postala moštvo s koncesijami, torej vsemi ugodnostmi. Toda ker je bila letošnja sezona z načrtovanih 20 skrajšana na 14, so pravila o koncesijah prilagodili, tako da proizvajalec koncesije lahko le izgubi, ne more pa jih pridobiti.

KTM je tako po zmagi Brada Binderja ter Miguela Oliveire v Brnu oziroma v Avstriji, ostalo brez koncesij za prihodnjo sezono, toda Honda, kljub katastrofalni sezoni, ne bo postalo moštvo s koncesijami. Tako bo v sezoni 2021 Aprilia edini proizvajalec v razredu MotoGP, ki bo užival ugodnosti koncesij.

SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchRussianSpanishSlovakSwedish