Dirke bodo prihodnjo sezono bolj nepredvidljive

Avtor prispevka: , objavljeno 2. oktobra 2013 .

Korenita sprememba pravilnika formule ena, ki bo zaznamovala prihodnjo sezono, bo po mnenju športnega direktorja moštva McLaren, Sama Michaela, postregla z manj predvidljivimi dirkami, saj bodo vse ekipe imele veliko dela, predenbodo izpopolnile svoje dirkalnike.

Michael pravi, da je obseg novih pravil prevelik, da bi lahko ekipe brez napak presodile, kakšen dizajn je najboljši, zato bodo dirkalniki izdelani z veliko kompromisi. Prav to pa naj bi pomenilo, da bodo izzidi dirk precej bolj naključni, saj bo zanesljivost igrala pomembno vlogo.

“Ko pride do tako velike spremembe, moraš dirkalnik izdelati z več manevrskega prostora,” je pojsanil Michael. “Če ne bi prišlo do teh sprememb pravil, bi še naprej na voljo imeli izdelek, s katerim smo že dodobra seznanjeni, zato bi na njemu opravljali le še majhne spremembe, kot je naprimer majhna sprememba obtežitve dirkalnika ali notranja porazdelitev elementov. Toda vse to bo prihodnjo sezono neznanka.

Ekipe bodo v enemu izmed dveh položajev. Bodisi bodo k dizajnu pristopili preveč napadalno in bo dirkalnik nezanesljiv, ali pa bo dirkalnik pretežak in bo potrebno zmanjševati težo. Treba bo oceniti, kateri pristop je najboljši, toda pri obeh scenarijih bo preteklo kar nekaj časa, preden bodo moštva izboljšala svoj dizajn.

Precej malo verjetno je, da bi komu že takoj uspelo zadeti v polno na vseh področjih dirkalnika. To je skoraj nemogoče,” je dejal Michael, ki pričakuje, da bodo dirkalniki predvsem manj zanesljivi. “Pri velikih spremembah pravil strukture inženirjev ne morejo odgovoriti pravočasno. V zakup je treba vzeti izgubo pri hitrosti, obnašanju in podtlaku dirkalnika, kakor tudi manjšo zanesljivost, kar je treba rešiti kar naj hitreje.

Nobena skrivnost ni, da je za zanesljiv dirkalnik potrebno veliko časa in neprestano preučevanje dirkalnika. Kljub temu pa bo težko doseči enak nivo zanesljivosti, kot smo ga dosegli s temi dirkalniki,” je še dodal Michael.