Dirkaška zasedba MotoGP za sezono 2022

Avtor prispevka: , objavljeno 21. avgusta 2021 .

V letu 2022 se v MotoGP obeta kar precej sprememb, nekaj dirkačev se bo po letošnji poslovilo od dirkanja v elitnem razredu, nekaj dirkačev bo v prihodnji sezoni obleklo drugačne moštvene barve, poleg tega pa bo v elitni razred vstopilo nekaj novih obrazov.

 V prihajajočem letu se bosta predstavili tudi novi Ducatijevi poltovarniški ekipi, in sicer FLEX-BOX Gresini Racing in VR46 Aramco, ki jo je zasnoval Valentino Rossi. To pomeni, da bomo v letu 2022 v elitnem razredu spremljali 24 dirkačev, kar osem izmed njih pa bo dirkalo z Ducatijevim motociklom. Kakšna bo torej zasedba dirkačev v sezoni 2022?

V moštvu Repsol Honde ne bo prišlo do sprememb, tudi v naslednjem letu bosta za njihove barve dirkala Marc Marquez in Pol Espargaro. Osemkratni svetovni prvak ima pogodbo s Hondo do leta 2024, mlajši od bratov Espargaro pa še za naslednjo sezono. Prav tako bo ostala nespremenjena zasedba Hondinega poltovarniškega moštva, ekipo LCR bosta tudi v naslednjem letu zastopala Alex Marquez in Takaaki Nakagami.

Nobene spremembe ne bo niti v ekipi Suzuki Ecstar, saj bosta Alex Rins in aktualni svetovni prvak, Joan Mir, tam ostala še vsaj eno sezono.

Za tovarniško moštvo KTM bosta tudi v letu 2022 dirkala Miguel Oliveira in Brad Binder, ki ima pogodbo z nemško ekipo sklenjeno celo do konca leta 2024. Spremembe pa se obetajo v poltovarniškem moštvu Tech 3 KTM, v svoje vrste bodo sprejeli namreč dva novinca; pridružila se jim bosta Remy Gardner in Raul Fernandez. Oba v letošnji sezoni dirkata za moštvo Red Bull KTM Ajo in trenutno zasedata prvi dve mesti v skupnem seštevku prvenstva v razredu Moto2. Od poltovarniške KTM-ove ekipe se tako poslavljata Danilo Petrucci in Iker Lecuona, ki si bosta morala poiskati novo ekipo, verjetno pa izven elitnega razreda.  

Pri Ducatiju bodo isto postavo obdržali v tovarniški ekipi Ducati Lenovo, ki jo bosta še naprej zastopala Francesco Bagnaia in Jack Miller, ter v poltovarniški ekipi Pramac, kjer ostajata Johann Zarco in Jorge Martin. Ekipe Avintie, za katero letos dirkata Enea Bastianini in Luca Marini, v prihodnji sezoni ne bo več, prihajata pa ekipi VR46 Aramco in FLEX-BOX Gresini. Za slednjo je že jasno, da jo bosta zastopala Enea Bastianini in Fabio di Giannantonio, ki bo v prihodnji sezoni napredoval v elitni razred. Še vedno pa ni povsem uradno, kdo bo dirkal v moštvu Valentina Rossija. Bolj kot ne je jasno, da bo tam Rossijev polbrat Luca Marini, glavni kandidat za drugi sedež v ekipi pa je Marco Bezzecchi, ki trenutno nastopa razredu Moto2 za Rossijevo ekipo Sky Racing VR46. 

Svoje vrste pa bo dodobra prevetrila tudi Yamaha, saj imajo zaradi Rossijeve upokojitve in odhoda Mavericka Viñalesa kar dva prosta sedeža. V tovarniškem moštvu Monster Energy bo ostal trenutno vodilni skupnem seštevku, Fabio Quartararo. Temu se bo najverjetneje pridružil trenutno poškodovani Franco Morbidelli, ki je v sezoni 2020 z Yamahinim poltovarniškim motociklom zasedel drugo mesto v skupnem točkovanju prvenstva MotoGP. Z Morbidellijevim napredovanjem bi se v ekipi Petronas SRT sprostil še drugi sedež; en je namreč že prost, saj Valentino Rossi, ki je v veselem pričakovanju,  v naslednji sezoni ne bo več dirkal. Kandidatov za zapolnitev prostih sedežev pri Yamahi je veliko, največ možnosti pa naj bi imeli dirkači iz nižjih razredov, zlasti Vierge, Dixon in celo Moto3 dirkač Darryn Binder, ti namreč že v letošnji sezoni zastopajo barve Petronasa. Nekaj možnosti se pripisuje tudi Ikerju Lecuoni in Danilu Petrucciju, pa nekaterim dirkačem iz prvenstva Superbike, odpisana nista niti testni dirkač Yamahe Cal Crutchlow niti Andrea Dovizioso, testni dirkač Aprilie, ki v letošnji sezoni pavzira.

V prihodnji sezoni bo drugačna zasedba tudi pri moštvu Aprilie. Pred nekaj dnevi so namreč iz ekipe sporočili, da se bo Aleixu Espargaroju v sezoni 2022 pridružil rojak Maverick Viñales, ki je že pred poletnim premorom napovedal slovo od Yamahe. Zelo verjetno je, da bo Španec dirkal za Aprilio že v letošnji sezoni, saj ga je Yamaha po incidentu na prvi dirki na dirkališču v Spielbergu dokončno odslovila. 

SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchSpanish