Dirkalniki letos dve sekundi in pol hitrejši kot lani

Avtor prispevka: , objavljeno 25. marca 2016 .

Tisti, ki smo v minulo soboto našli (tuj) program, na katerem smo si lahko ogledali prenos kvalifikacij za prvo dirko letošnje sezone formule ena, ki bo prva po več kot 30 letih, ki je v Sloveniji ne bo prenašala nobena naša televizijska postaja, smo bili tako šokirani, presenečeni in zgroženi nad tem, kako mizerno je spodletel predvsem zadnji del kvalifikacij, da nismo niti opazili časa, ki ga je Lewis Hamilton, najhitrejši dirkač v soboto, odpeljal okrog steze v Albert Parku.

Britanec je krog odpeljal 2.5 sekunde hitreje, kot lani, kar le priča temu, kako marljivi so bili pri Mercedesu preko zime. Seveda je deloma za boljši krog “kriva” tudi ponudba zmesi, ki jih je Pirelli letos pripeljal v Melbourne. Lani so imeli dirkači na razpolago mehko in srednje trdo zmes, letos pa so imeli na voljo še super mehke gume, ki pa vendarle niso toliko hitrejše.

Hamilton je letos najboljši štartni položaj osvojil s časom 1:23.837, lani je peljal 1:26.327. Dirkaču Mercedesa je do rekorda kvalifikacij 1:23.529, ki ga je leta 2011 postavil Sebastian Vettel, zmanjkalo dobre tri desetinke sekunde, je pa bil pol sekunde hitrejši od Michaela Schumacherja, ki je leta 2004, torej na vrhuncu ere desetvaljnih motorjev, dirko začel prav tako z najboljšega štartnega položaja.

“Inženirji so mi pokazali, da smo blizu takratnih časov, nisem pa se zavedal, da smo vozili ravno tako hitro, kot takrat,” je povedal Hamilton. “Presenečen sem, a to je dober znak. Dirkalnik je letos še boljši, kot lani, čeprav je bil že lani zelo dober.”

Cilj sprememb, ki stopajo v veljavo za sezono 2017, naj bi bil, da bodo dirkalniki pet sekund na krog hitrejši (od dirkalnikov letnika 2015, ko je bil zastavljen cilj), zato se zdi, da to niti ne bo tako velik napredek, če so moštva v enem letu ob stabilnih pravilih že zdaj uspela pridobiti polovico teh petih sekund. “Zanimivo. Če prihodnjo sezono ciljajo na pet sekund, potem smo že na polovici,” je hitrost komentiral Nico Rosberg. “Gume so sicer neznanka, saj ne vemo, koliko hitrejše so zmesi gum letos. Ne le ultramehke, s katerimi lahko pridobimo celo sekundo, morda so vse zmesi hitrejše, zaradi načina izdelave. Ne vem in težko je vedeti, toda če smo hitrejši, je to lahko samo dobro.”

So pa časi na dirki še vedno daleč od časov, ki so jih na dirki postavljali dirkalniki leta 2004. Schumacher je naprimer med dirko zabeležil rekord kroga 1:24.125, letos pa je v nedeljo najhitrejši krog na dirki odpeljal Daniel Ricciardo, in sicer s časom 1:28.997, skoraj pet sekund počasneje. Upoštevati je treba, da so dirkači leta 2004 med dirko lahko dolivali gorivo, tako da so ves čas dirke vozili z lažjim dirkalnikom in optimalnejšimi nastavitvami. To pa nas spet pripelje k primerjavi z lansko sezono, ko so dirkači tekmovali v podobnih pogojih, kot letos. Lani je bil najhitrejši krog 1:30.945 na dirki, skoraj dve sekundi počasnejši od letošnjega. Torej Formula ena postaja hitrejša.

SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchSpanish