Dirkači zaskrbljeni zaradi možnosti dežja

Avtor prispevka: , objavljeno 23. marca 2017 .

Ta konec tedna je na sporedu prva dirka sezone MotoGP. Dirka na stezi Losail poteka v nočnem času, pod umetno razsvetljavo, še nikdar pa se dirkači na njej niso pomerili v dežju. Leta 2009 je bila ravno zaradi dežja prestavljena na ponedeljek, a letos je Michelin sem pripeljal tudi gume za dež, saj je krovna organizacija opravila test  dežju in ugotovila, da obstaja možnost izvedbe kljub slabšim pogojem.

Čeprav smo sprva poročali, da gumar razredov moto2 in moto3 v Losail ni poslal dežnih pnevmatik, pa se je zdaj izkazalo, da so gume za nižja razreda že na poti.

Vremenoslovci napovedujejo dež preko celega konca tedna, tako da bi letos lahko videli prvo dežno dirko v Katarju, hkrati pa naj bi tudi kvalifikacije dan prej potekale na mokri stezi.

Jorge Lorenzo v drugi polovici lanske sezone ni bil prevelik ljubitelj dežnih dirk, zato Španec upa, da so se vremenoslovci tokrat zmotili, saj ga, skupaj z nekaterimi drugimi dirkači, skrbijo težki pogoji.

“Potihem vsi upamo, da nam ne bo treba preizkusiti, kakšna bo steza v dežju, saj tu nimamo nobenih dosedanjih izkušenj,” je povedal na tiskovni konferenci.

“Ne vemo, kakšna bo vidljivost, velika neznanka pa je tudi kombinacija puščavskega peska in vode na stezi, zato upam, da je vremenska napoved tokrat napačna,” je pojasnil.

Podobnega mnenja je tudi Scott Redding iz moštva Pramac Ducati, ki meni, da dirkanje v dežju tu ni najbolj idealno, vendar pa dirkači ne bodo imeli veliko izbire.

“Nihče ne ve, kako se bodo obnašale gume s peskom in vodo na stezi, kako na vse skupaj vplivajo odsevi, vodni prš izza gum,” je povedal. “Toda če moramo na stezo, potem moramo. A ni najbolj pametno, da to storiš z motociklom, ki doseže 365km/h in če bo en dirkač dejal, da lahko dirkamo, potem bodo tako rekli vsi. Morda ne bo nobenih težav, toda zakaj so potem leta 2009 dirko prestavili? Vem, da nihče ni bil pripravljen, a tudi letos ni nič drugače.”

 

 

SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchSpanish