Dirkači podpirajo “kazensko cono”

Avtor prispevka: , objavljeno 24. februarja 2019 .

Andrea Dovizioso je dejal, da večina dirkačev podpira uvedbo kazenske cone, katero so prvič preizkusili na testiranjih v Katarju. Kazenska cona je označen del steze na asfaltirani izletni coni, skoznjo pa bi morali dirkači peljati v primeru prekrška med dirko, kot je naprimer krajšanje steze oziroma sekanje ovinkov, s katerimi pridobijo nedovoljeno prednost ali mesto. Prednost prelaganega sistema je v tem, da bi bila kazenska izguba bolj konstantna za vse dirkače.

“Mislim, da je zamisel zelo dobra,” je dejal Dovizioso, ki novega sistema sicer še ni preizkusil v praksi. “Imeli smo sestanek z varnostno komisijo in kot kaže skoraj vsi dirkači mislijo, da je zamisel dobra. Vodstvo dirke bi precej bolje ukrepalo v primeru, da moraš prepustiti mesto na dirki. Tako bi bilo bolj jasno, kaj moraš storiti, koliko moraš izgubiti. Za vse dirkače bi bilo enako in to veš že pred začetkom dirkaškega konca tedna.

Ne vem, ali bi lahko takšno območje označili na vseh stezah, toda zamisel je dobra. Žal je nisem preizkusil, toda mislim, da je edina slaba stran tega, da bi moral zapeljati s steze, kjer je na tleh več umazanije, zaradi česar je podlaga bolj drseča. Toda kazen dobiš, ker si storil napako, zato je ne glede na vse zamisel dobra.”

Dirkač Ducatija je opozoril na še eno morebitno pomanjkljivost, ki bi lahko bila zaskrbljujoča in sicer trenutek, ko bi se kaznovani dirkač vračal na dirkaško linijo, “toda vse je odvisno od tega, v katerem ovinku je postavljeno kazensko območje. Mislim, da je tveganje sprejemljivo. Ni lahko, toda vseeno bi to bila lahko dobra zamisel.”

Nov sistem pa je preizkusil Valentino Rossi, ki je prav tako podprl zamisel, saj tudi on meni, da gre za bolj pošten sistem kaznovanja. “Je malce težavno, vendar ne nemogoče. Pravijo, da izgubiš okrog tri sekunde, sam menim, da nekaj več, toda mislim, da je to bolj pravično, kot pa da moraš vrniti eno mesto na dirki, saj včasih pri tem izgubiš pol sekunde, drugič pa pet sekund. Po daljši poti skozi kazensko cono vedno izgubiš enako količino časa,” je pojasnil.

Foto: Ducati

SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchSpanish