Dirkači menijo, da je Vettlova kazen prestroga

Avtor prispevka: , objavljeno 20. oktobra 2018 .

Številni dirkači so izrazili mnenje, da je kazen, ki jo je Sebastian Vettel dobil, ker po mnenju komisarjev ni dovolj upočasnil po prekinitvi treninga z rdečo zastavo, prestroga. Charles Leclerc se je na prvem prostem treningu v Austinu zavrtel, nato pa pri vračanju na stezo zapeljal skozi peščeno izletno cono in s sabo na izhodu iz ovinka 9 ter skozi ovinek številka 10 na progo pripeljal nekaj peska. Trening je bil prekinjen z rdečo zastavo, da bi varnostniki stezo lahko očistili.

Iz posnetkov je razvidno, da je Vettel močno upočasnil preden je prispel do devetega ovinka, toda komisarji so ga kaznovali s tremi štartnimi mesti izgube, ter dvema kazenskima točkama, saj so ocenili, da je kljub temu še vedno vozil prehitro.

V preteklih letih so veljala preprosta pravila, po katerih je dirkač ob izobešenih rumenih ali rdeči zastavi enostavno moral upočasniti, z letošnjo sezono pa so v veljavo stopila nova pravila, ki dirkačem narekujejo v kakšnem času smejo prevoziti določeni del steze, v katerem so izobešene rumene oziroma rdeče zastave.

Eden izmed dirkačev, ki se mu kazen zdi prestroga, glede na okoliščine, je Pierre Gasly: “Kazen je precej stroga, saj se hitro lahko zgodi, da mesto nesreče prevoziš zelo počasi in previdno, zatem pa nisi več tako pozoren in dobiš tako kazen. Prej smo ob rdeči zastavi močno upočasnili na mestu nesreče, zatem pa smo po stezi nadaljevali previdno, saj nam ni bilo treba upoštevati določenega časa. Do zdaj s tem ni bilo nobenih težav, zdaj pa so pravila glede tega precej stroga. Toda pravila so pravila in moramo jih spoštovati.”

Gasly, tako kot številni gledalci, je razočaran, da je Vettel dobil kazen ravno na dirki, ki odloča o prvenstvu. “Škoda je, glede na to, da se bori za naslov prvaka, saj zdaj dirka ne bo več zanimiva.”

FIA je v svojem poročilu pojasnila, da je bila kazen izdana za to, da bi ohranili doslednost, saj je Esteban Ocon na dirki v Suzuki storil enak prekršek in dobil enako kazen. “To se ni zgodilo prvič, zato je to jasen znak, da bi morali glede tega nekaj ukreniti,” meni Gasly. “Dve kazenski točki za nekaj takšnega, ko so bil previden na potrebnem mestu, je zelo strogo.”

Enakega mnenja je tudi Gaslyev moštveni kolega Brendon Hartley, ki pravi, da je lahko nevarno loviti določen čas z močnim zaviranjem. “Na mokri stezi je lahko nevarno, če močno zaviraš ob rdeči zastavi,” je dejal Hartley. “Če je Sebastian takoj upočasnil, kot je to v navadi pri rdečih zastavah, je kazen ekstremno stroga.”

Romain Grosjean pa je opozoril, da imajo dirkači ob rdeči zastavi na voljo le nekaj tisočink sekunde, da upočasnijo: “Včasih dobiš opozorilo na pravem mestu, drugič ne,” je pojasnil. “Naprimer na tej stezi med 17. in 18. zavojem (hitri kombinaciji desnih ovinkov) težko upočasniš toliko, kot bi moral.

SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchPortugueseRussianSpanish