Dirkači jasni: Dirkališče v Austinu prenevarno

Avtor prispevka: , objavljeno 2. oktobra 2021 .

Po koncu petkovega dogajanja na dirkališču v Austinu tokrat osrednja tema dogajanja niso bili rezultati dirkačev, temveč njihova zaskrbljenost glede varnosti steze. Številni namreč menijo, da je dirkališče zaradi številnih neravnin prenevarno. Problem na katerega so sicer ti glasno opozarjali že pred dvema letoma, ko je dirkališče zadnjič gostilo najboljše dirkače na svetu. Leto premora (zaradi korona krize je lanska preizkušnja odpadla) so organizatorji izkoristili za sanacijo najbolj kritičnih predelov steze.

Glavno težavo sicer predstavlja sama površina na kateri je zgrajena steza. Ta se namreč rahlo ugreza zaradi česar sama preplastitev asfalta na dolgi rok ne reši težav. Številnim dirkačem neravnine vzbujajo globoko skrb, eden izmed njih je celo pozval k bojkotu nedeljske dirke.

“Zame je prav neverjetno, da smo tu. Sam sem proti temu, da se dirka izvede,” je bil kritičen Aleix Espargaro.

“Steza je izjemno nevarna. Še nikoli nisem vozil na takšni progi, prava nočna mora. Niti pomisliti nočem na to kaj se lahko zgodi v prvih krogih dirke, ko je 20 dirkačev povsem skupaj. Najbolj kritična sta drugi in deseti zavoj, kjer lahko pride tudi do tragedije.”

“Ko bo potekal sestanek varnostne komisije o izvedbi dirke bom odločno proti.”

Z dirkačem Aprilije se strinja tudi zmagovalec zadnjih dveh dirk Francesco Bagnaia. Kljub nevarnostim, ki jih steza prinaša pa Italijan ni proti nastopu na dirki. Ob tem še meni, da nasprotovanje nekaterih dirkačev proti nastopu na dirki najverjetneje ne bo vplivalo na mnenje ostalih.

“Današnji dan je bil namenjen ugotovitvi kako biti hiter predvsem na delih izrazitih neravnin. Gre za eno najnevarnejših stez na katerih sem kadarkoli nastopal. Takšno je tudi mnenje večine ostalih dirkačev, toda tu smo, da dirkamo. Ne bo lahko, a moramo se potruditi.”

“Na sestanku varnostne komisije bo zanimivo, saj bomo dirkači izrazili svojo jezo na trenutno situacijo,” se je pošalil.

“Običajno je dirkališče po preplastitvi boljše, ne slabše. Moramo pa razumeti zakaj so sprejeli takšno odločitev. Sama dirka bo najboljši prikaz o tem ali smo sprejeli pravo odločitev. Za dirkače bo zelo težko, saj je praktično nemogoče sestaviti dva kroga brez napake.”

Veliko nezadovoljstvo nad stezo je izrazil tudi Iker Lecuona. Vodilni dirkač v točkovanju Fabio Quartararo je stezo primerjal celo z motokros progo.

Nekoliko manj kritična sta bila Marc Marquez in Jack Miller, ki sta mnenja, da je stanje steze na meji sprejemljivega, vendar ni preko te meje.

0 0 glasovi
Oceni komentar
Naroči se
Pošlji obvestilo
0 Comments
Odzivi na vsebino
Poglej vse komentarje
SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchPortugueseRussianSpanish