Dirkači Formule 1 želijo manj asfaltnih izletnih con

Avtor prispevka: , objavljeno 19. oktobra 2019 .

Dirkači Formule 1 želijo sdelovati pri spremembah dirkališč, pri čemer pravijo, da si ne želijo širokih asfaltnih izletnih con, ki so stalnica novih dirkalnih prog. Dirkališče v Suzuki je med najbolj priljubljenimi med dirkači, ki imajo radi njeno postavitev, pa tudi zaradi pridiha nevarnosti, ki ga izžarevata pesek in trava ob robu steze. “Dirkanje je bolj napeto in razburljivo,” je povedal Daniel Ricciardo, ki je pojasnil, da še posebej v hitrih ovinkih hitro zapelješ s steze, če se dotakneš travnatega roba. “Če bi tam položili asfalt, bi stezo pokvarili, zato upam, da tega nikoli ne storijo.”

Belgijski Spa Francorchamps je v zadnjih letih po mnenju številnih dirkačev, pa tudi gledalcev, izgubil svoj čar, saj so izletne cone v ovinkih Eau Rouge ter Puhon zdaj asfaltirane. Prvi namigi, da bi asfaltna izletna območja lahko nadomestile stare peščene “pasti” so se pojavili prav letos v Spaju, po hudi nesreči, v kateri je umrl dirkač Formule 2. Asfalt ob robu steze dirkačem daje več poguma, zato skozi Eau Rouge in Radillion vozijo hitreje, to pa botruje hujšim nesrečam, če se kaj zalomi.

Težava z asfaltno izletno cono se je pojavila tudi v Monzi, kjer je dirkalnik v Paraboliki z nezmanjšano hitrostjo zapeljal s steze in preko malce nespametno postavljenega “ležečega policaja”, ki naj bi dirkače odvračal od vožnje izven roba steze, ter poletel visoko v zrak. “Ne vem zakaj imamo več asfalta in manj peska,” pravi Lando Norris. “Precej bolj bi se bali peska ob stezi.”

Dva argumenta proti pesku ob stezi sta, da nekaj dirkališč uporabljajo tudi dirkači motociklističnega svetovnega prvenstva MotoGP, ter da se dirkalnik lahko v pesku prične prevračati, asfaltirane izletne cone pa so bile pred leti uvedene tudi zaradi pritožb gledalcev (še bolj pa zaradi pritožb sponzorjev in oglaševalcev). Ti so se pogosto pritoževali, da plačajo drage vstopnice, potem pa dirkači, med katerimi je lahko tudi njihov najljubši, storijo majhno napako in dirko končajo v pesku, kjer dirkalniki pogosto nasedejo in so bili tako izločeni iz nadaljevanja dirk.

Že dlje časa pa se med gledalci ponuja rešitev in sicer v obliki pasu peska ali trave tik ob stezi, kateremu nato sledi asfaltirana izletna cona. “Lahko bi postavili dva metra trave, poleg pa dva metra peska in potem asfalt,” predlaga Norris, ki pravi, da bi dirkači tako dvakrat premislili o tem, kje bodo peljali. Če bo Formula 1 v bodoče upoštevala predloge in želje dirkačev, bi tudi gledalci dobili to, kar želijo.