Dirkači bodo pomagali določiti kazni

Avtor prispevka: , objavljeno 17. februarja 2016 .

Po lanskem sporu med Valentinom Rossijem in domnevnimi španskimi zarotniki zoper njega, v motoGP na področju sojenja o prekrških prihaja do korenitih sprememb.

Rossi in Marc Marquez sta se zapletla v incident, v katerem je Španec na dirki v Maleziji obležal na tleh, Italijan pa je bil kaznovan s tremi kazenskimi točkami, a je moral zaradi že prej zbranih kazenskih točk v Valenciji, dirki, ki je odločala o naslovu prvaka, na začelje štartne vrste.

Krovna organizacija je zaradi kazni požela številne kritike, češ da so Rossija kaznovali, da bi s tem pomagali Jorgeju Lorenzu do naslova.

Da bi preprečili podobne primere in očitke, je bila ustanovljeno neodvisno sodno telo, ki ga sestavlja direktor dirke Mike Webb ter še dva komisarja, ki ju bo imenovala FIM. Trojica bo po novem zadolžena za odločanje o višini kazni in o tem, ali je kazen za incidente potrebna.

Istočasno pa bo v pravila vpisano nekaj primerov spornih potez dirkačev, ter kakšne kazni so zanje predpisane, pri tem pa so moštva že prejela USB ključke z video primeri tveganih prehitevanj in trkov na stezi. Gre za posnetke nedavnih ter nekoliko starejših primerov, njihova naloga pa je, da jih dirkači pregledajo in ocenijo, kakšne kazni se jim zdijo primerne.

Med primeri je med drugim spopad med Marquezom in Rossijem v Argentini, pa tudi primer iz Assna, ko je Rossi po dotiku sekal ovinek čez izletno cono in tako prišel do zmage. Incidenta iz Sepanga, kjer je Italijan Marqueza zrinil na rob steze in kjer je po besedah moštva Honde brcnil v njegov motor ter s tem prispeval k padcu, pa med primeri ni.

SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchSpanish