Di Grassiju zmaga po trčenju v zadnjem zavoju

Avtor prispevka: , objavljeno 13. septembra 2014 .

Lucas di Grassi je zmagovalec prve dirke serije Formula E, po neverjetnem zadnjem krogu dirke na ulicah Pekinga. Prav v zadnjem ovinku dirke sta med sabo trčila Nico Prost in Nick Heidfeld, ki sta vodila večino dirke.

Prost je vodil večino krogov, medtem ko se je Heidfeld prebil do drugega mesta po obveznem postanku v boksih, kjer so dirkači zamenjali dirkalnike. Dvojica je v zadnjem delu dirke pobegnila ostalim zasledovalcem, pri čemer je Heidfeld neprestano napadal Prosta. Nemec je v zadnjem ovinku dirke poskušal še enkrat. Zapeljal je na notranjo stran, Prost pa je poskušal zapreti vrata v ozkem levem ovinku in pri tem zadel v Heidfeldov dirkalnik. Nemca je čez robnike odbilo v zrak in v zaščitno ograjo. Njegov dirkalnik se je ustavil prevrnjen, toda Heidfeld se je iz njega rešil povsem nepoškodovan.

Jezni Nemec se je odločil na hitro pogovoriti s Prostom, njegovim moštvenim kolegom v moštvu Rebellion Racing v seriji World Endurance Championship.

Kjer se prepirata dva, pa tretji dobiček ima. Lucas di Grassi je po trčenju Prosta in Heidfelda prevzel vodstvo in zabeležil zmago, čeprav je na dirki vodil vsega nekaj metrov.

Dirka je bila tudi sicer polna dirkaškega dogajanja. Že po štartu sta trčila Bruno Senna in Takuma Sato, zaradi česar je na stezo zapeljal varnostni avto. Po ponovljenem štartu je takoj napadel Franck Montagny, ki se je prebil mimo Jaimeja Alguersuarija, s prehitevanjem pa je mesto pridobil še Sam Bird.

Prost je vodil pred di Grassijem in Danielom Abtom, Montagny pa je bil četrti. Postanki v boksih so postregli z izredno zanimivim dogajanjem, saj so morali dirkači izstopiti iz svojih dirkalnikov in sesti v druge, pri čemer pa so morali v garaži ostati najmanj 50 sekund.

Večina vodilnih je z menjavo dirkalnika opravila v 14. krogu, Prost pa je obdržal vodstvo. Največ je pridobil Nick Heidfeld, ki je skočil na drugo mesto pred Di Grassija in Montagnya, Abt pa je padel na peto mesto.

Bird je poskušal pridobiti s kasnejšo menjavo, a se je na stezo vrnil šele na šesto mesto, pred Čandoka in Pica. Prost je pet krogov pred koncem še vedno vodil, toda le s sekundo prednosti pred Heidfeldom, ki ni in ni našel dovolj prostora, da bi ugnal Francoza. Edina priložnost se mu je ponudila v zadnjem ovinku dirke, a sta s Prostom trčila in zmago prepustila Di Grassiju.

Montagny je končal na drugem mestu, Abt pa je bil tretji, kasneje pa je padel na deseto mesto, saj med dirko ni odslužil kazenske vožnje skozi bokse. Zadnjo stopničko je tako podedoval Bird.

Četrti je bil Pic pred Čandokom, ki je moral v zadnjih krogih močno popustit, saj se je pričela pregrevati baterija njegovega dirkalnika. Šesti je bil Jerome d’Ambrosio.

 

Razbitine Heidfeldovega dirkalnika
Razbitine Heidfeldovega dirkalnika
SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchSpanish