Daniel Ricciardo si je v nekaj dirkah spremenil status v ekipi

Avtor prispevka: , objavljeno 19. oktobra 2014 .

Po tem ko se je ekipi Red Bull pridružil Avstralec Daniel Ricciardo, je izgledalo, da bo tam igral postransko vlogo, saj so verjetno prav vsi več pričakovali od drugega dirkača Red Bulla, Nemca Sebastiana Vettela. Tik pred koncem sezone pa ima Avstralec precej več točk na svojem kontu, ob enem pa je vknjižil tudi tri zmage, med tem ko je Vettel letos še ni. Pred dirko v Sochiu je Ricciardo tudi odgovarjal na vprašanja glede moštva Red Bull.

Daniel, kaj je prva stvar, ki vam je padla na pamet, ko ste slišali, da Sebastian zapušča Red Bull naslednjo sezono?

Daniel Ricciardo: Nisem bil presenečen. Pred nekaj meseci sam tega ne bi pričakoval, vendar glede na to kako so se zadeve odvijale, bolj sem pričakoval, da bo res zapustil ekipo. Nisem bil preveč presenečen, ko je izbruhnila novica.

Ko rečeš, da si nekako pričakoval, kaj in kje?

Daniel Ricciardo: No, vikend na Japonskem – bilo je malo več napetosti – ne z Sebastianom, a na splošno. Sem čutil, da je nekaj, da se bo nekaj zgodilo. Nekaj pomembnih ljudi na kupu, pričakoval sem veliko novico.

Torej, kaj se je zgodilo, boste sedaj po enem letu v moštvu vi številka ena v ekipi?

Daniel Ricciardo: … na papirju ja, ampak moram še enkrat dokazati na stezi. Očitno sem dobil malo več izkušenj kot Daniil Kvyat, ki je prišel v novo ekipo, ampak jaz ne bi jemal ničesar za samoumevno. Res je, da so ljudje pričakovali, da bi bil najboljši v ekipi, ampak jaz imam še vedno želijo se dokazati, da smo na pravi poti in končati pred mojim novim moštvenim kolegom.

So to tvoje najbolj divje sanje: tri dirke, zmaga in pri Red Bullu ste edino železo v ognju za prvenstvo. Je bilo to dobro za vaš ego?

Daniel Ricciardo: To je v redu. To je bolj samo za zaupanje. V zvezi s tem je v tej sezoni veliko storila za mene ekipa. Ima veliko zaupanja v mene kaj lahko storim, in da se krepi naš odnos. Letos sem presegel vsa moja pričakovanja – to je bilo res lepo. Sem užival vsak košček sezone.

Bliža se finale sezone v Abu Dhabiju in dvojne točke, koliko vas 18 točk, ki ste jih izgubili s to diskvalifikacijo v Avstraliji boli? Matematično ste še vedno v igri za naslov …

Daniel Ricciardo: Poglejmo. Če bi na koncu sezone zaostal za 18 točk, seveda bi bil razočaran. Ampak bodimo realni: smo še malo daleč. Seveda sem poskušal toliko, kot sem lahko, in če gremo na Abu Dhabi po 50 točk – z matematično srečo (za osvojitev naslova) – to ne bi bilo slabo.

Vaš novi moštveni kolega drugo leto bo Daniil Kvyat, voznik s samo eno leto F1 izkušenj. Bi bili pripravljeni po tako kratkem času v F1, da se premaknete na Red Bull Racing in upravičiti pričakovanja, ki jih takšno moštvo gotovo ima.

Daniel Ricciardo: To je vsekakor velik izziv. To je težko. Jaz imam občutek, da sem bil letos bolj pripravljen, ker sem imel dve leti in pol izkušenj tadko da je nevarno, vendar, če bi Red Bull prišel k meni po prvem letu, in rekel: »Tukaj imaš” bi bil moj odgovor gotovo: “seveda sem pripravljen!”

Ampak ta “pripravljen” so le pobožne želje ali gre za pravo pripravljenost?

Daniel Ricciardo: Odvisno od tega, kar imenujete pripravljenost: za spopadanje s pritiski, ja. Pripravljen za vrhunske rezultate, mora miniti še nekaj dirk. Ampak tak klic je priložnost, ne moreš se ji odreči.

Ko se ozremo v tej sezoni, kaj je trenutek na katerega ste najbolj ponostni?

Daniel Ricciardo: Težko je reči, ampak je tudi težko zanikati Kanado. Prva zmaga je prva zmaga..to je ena in edina! (smeh)

Katera je bila vaša najtežji dirki?

Daniel Ricciardo: tista, ki me je najbolj prizadela, je Malezija. Kazalo je na osvojitev četrtega mesta, da dobimo nekaj točk. Nato pa težave v boksih in brez točk. Dve dirki kjer bi moral dobiti precej točk, sem končal z ničlo.

Znani ste da vas vidimo vedno z nasmehom na obrazu. Bo to še naprej v letu 2015, ko je več pritiska na vas?

Daniel Ricciardo: nasmeh bo vedno tam! (smeh) Uživam, v tem kar delam – in sem hvaležen za to, še posebej po dogodkih v Suzuki. Ne morete pa vzeti ničesar za samoumevno.

Foto: Red Bull