Dakar legende: S KATRCO do stopničk na reliju Dakar

Renault 4 - Katrca na Rally Pariz Dakar
Avtor prispevka: , objavljeno 8. januarja 2021 .

Začetki relija Dakar so bili daleč od tovarniških ekip, vrhunske tehnike in GPS-navigacije. Prav zato je bil reli Paris-Dakar pravi preizkus za avanturiste, ki so se izziva lotili s predelanimi serijskimi avtomobili.

Na samem začetku sta bila zraven tudi brata Claude in Bernard Marreau, ki sta že pred tem uspešno tekmovala na številnih pustolovskih dirkah, ki so v sedemdesetih potekala po afriških tleh. In skoraj vedno sta vozila avtomobil znamke Renault.

Na prvo izvedbo relija Paris-Dakar sta se odpravila s predelanim Renaultom 4L, ki so jo takrat že proizvajali tudi v IMV-jevi tovarni v Novem mestu. “Katrca” bratov Marreau seveda ni bila povsem običajen primerek, saj je imel štirikolesni pogon Sinpar 4×4, ojačano karoserijo in prilagojeno vzmetenje. Prednje nosilce so zamenjali s tistimi, ki so jih sicer uporabljali pri Renaultu 5 Alpine in uporabili čvrstejše torzijske palice, ki so zdržale napore vzdržljivostnega relija.

Na dolgih etapah sta prav prišla tudi izpuh na strehi in dodaten rezervoar za gorivo v prtljažniku avtomobila, seveda pa so zamenjali tudi pogonski agregat, ki so si ga prav tako sposodili pri Renault 5 Alpine. Z nekaj dodelavami je zmogel 130 KM največje moči.

Renault 4L Sinpar 4×4

Na prvem reliju Paris-Dakar 1979 sta brata Marreau zmagala na dveh etapah in v skupnem seštevku motoristov in avtomobilistov zasedla peto mesto. Prve tri mesta so sicer zasedli motociklisti, četrta je bila posadka z Range Roverjem.

Leto kasneje sta se Claude in Bernard Marreau s svojo “Katrco” vrnila na Paris-Dakar in zaostala le za dvema posadkama v bistveno bolj terenskem Volkswagnu Iltis. Brata Marreau sta se leta 1981 v Dakar podala z močnejšim in bolj robustnim Renaultom 20 in na reliju Paris-Dakar 1982 tudi slavila skupno zmago med avtomobilisti.

Članek je na voljo tudi na vmax.si

SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchSpanish