Lewis Hamilton po zavrnitvi Daimlerja v pogovorih s Ferrarijem

Avtor prispevka: , objavljeno 3. januarja 2021 .

Lewis Hamilton je edini dirkač, ki še mora podpisati pogodbo za preostali sedež v Formuli 1, a kot kaže je Britanec previsoke zahteve, saj jih je tretjinski solastnik moštva Mercedes F1, Daimler, zavrnil.

Hamilton naj bi po dirki v Turčiji, kjer je osvojil svoj sedmi naslov svetovnega prvaka, na mizo postavil zahtevo po štiriletni pogodbi, za vsako sezono pa naj bi zahteval po 41 milijonov evrov, kar bi pomenilo, da bi v naslednjih štirih sezonah zaslužil 164 milijonov evrov. Poleg tega Britanec zahteva še 10-odstotkov denarne nagrade, ki moštvu pripada ob osvojitvi naslova med konstruktorji, kot češnjo na vrhu pa želi še Mercedesovega superšportnika AMG One.

Španski in italijanski mediji poročajo, da pri Daimlerju nad njegovimi zahtevami niso bili preveč navdušeni in so jih gladko zavrnili, pogajanja za novo pogodbo pa v tem trenutku še vedno potekajo, pri čemer prihaja do nesoglasij med tremi solastniki. Daimler Britancu ponuja dvoletno pogodbo, z možnostjo podaljšanja za še eno leto, saj menijo, da bo počasi v igro prišla tudi njegova starost. Letos bo namreč dopolnil 36 let, zato se počasi že ozirajo za mlajšimi (in cenejšimi) dirkači, morda celo za sezono 2022, ko bo Formula 1 doživela precej veliko spremembo pravilnika, med katero je tudi uvedba omejitve proračuna moštev. Toto Wolff, solastnik in šef ekipe, bi moral poskrbeti, da Hamilton čimprej podpiše pogodbo, toda Avstrijec naj bi bil pripravljen čakati do zimskih testiranj, medtem ko naj bi Hamilton poleg vsega navedenega želel še možnost drugačne vloge pri Mercedesu, ko se odloči zaključiti z dirkanjem v Formuli 1.

Eden izmed mladih dirkačev, ki stoijo v vrsti za Hamiltonov sedež je vsekakor George Russell, ki je pri Williamsu lani zaslužil nekaj manj kot milijon evrov, prav mladega Russella pa želijo v dirkalnik posesti pri Daimlerju, če Wolff ne bo kmalu pridobil podpisa Hamiltona. Pogajanja se torej nadaljujejo, omenjeni mediji pa zatrjujejo, da bi se lahko le ta zavlekla vse do konca februarja, saj še ni povsem jasno, na katero stran se postavlja trtji solastnik moštva, INEOS. Kemijski gigant naj bi bil neuradno sicr bolj naklonjen novi pogodbi s Hamiltonom in naj bi bil pripravljen pokriti večji del zneska, ki ga zahteva sedemkratni svetovni prvak.

Glede na napovedane spremembe pravil ter nenavadno dolgotrajen postopek pogajanj bi lahko Hamilton naposled le ostal brez sedeža, čeprav po mnenju mnogih še vedno velja za glavnega favorita zanj. Kljub temu pa britanski kolegi pri Evening Standard trdijo, da je Britanec večkrat stopil v stik s Ferrarijem, kar pomeni, da ni izključen njegov prestop v italijansko moštvo.

SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchSpanish