Da Costa slavil na nori dirki Formule E

Avtor prispevka: , objavljeno 11. januarja 2015 .

Antonio Felix da Costa je na četrti dirki formule E v Argentini postal četrti dirkač, ki je zmagal v novi seriji električnih dirkalnikov. Da Costa je vodstvo na dirki prevzel v zadnjem krogu, potem ko so prejšnji vodilni, Sebastien Buemi, Lucas di Grassi ter Nick Heidfeld naleteli na težave.

Buemi je dirko začel z najboljšega štartnega mesta in tudi povedel v prvi krog, medtem pa je Heidfeld prehitel Jaimeja Alguersuarija. Nemec je lovil vodilnega Buemija a kljub dodatni moči motorja, ki so mu jo preko aplikacije Fan Boost podelili gledalci, se ni mogel prebiti v vodstvo. Di Grassi je z odličnim manevrom najprej ugnal Sama Birda za četrto mesto, nato še mimo Alguersuarija, kmalu pa se mu je ponudila priložnost še za prehitevanje Heidfelda, ki jo je brez težav izkoristil.

Heidfeld je m oral popustiti, s tem pa je mimo spustil še Alguersuarija in Birda, ter za sabo komaj zadržal Da Costo.

V 16. krogu je Karunu Čandoku v šikani počila zadnja obesa, večina dirkačev na vodilnih mestih pa je računala na prihod varnostnega avtomobila ter zavila v boske na menjavo dirkalnika. Varnostni avto je dirko prekinil slabo minuto zatem ko je Indijec parkiral svoj dirkalnik in poskrbel za nekaj zmede na stezi, saj so vodilni dirkači pred sabo imeli skoraj pol štartne vrste dirkačev. Ti so se vrnili na začelje in dirka se je nadaljevala v 23. krogu.

Buemi je še naprej vodil, a koncentracija mu je za trenutek popustila v zadnji šikani, kjer se je dotaknil zidu ter polomil prednje vpetje kolesa na njegovem dirkalniku.

S tem je vodstvo prevzel Di Grassi, kateremu je še vedno sledil Heidfeld, Bird pa se je uspel prebiti mimo Da Coste na tretje mesto. Britančev trud pa je bil zaman, saj je med postankom v boksih prevozil rdečo luč ob izvozu na stezo.

Di Grassi je povečeval prednost, toda vpetje njegovega dirkalnika ni preneslo očitno težavne šikane in njegova dirka se je končala v zidu. Vodstvo je prevzel Heidfeld, toda štiri kroge pred koncem je moral Nemec na služenje kazni zaradi prehitre vožnje skozi bokse in tako je vodstvo predal Da Costi.

Za njim pa se je v tem trenutku začel dramatičen boj za mesta med številnimi dirkači. Jean-Eric Vergne, ki je vozil na drugem mestu, je moral v prvi ovinek zapeljati na široko, saj ga je prehiteval Nicolas Prost, njemu je v skupini, ki se je prerivala za višja mesta, sledil Alguersuari, za njim pa sta vozila še Daniel Abt ter Nelson Piquet. Prav Abt pa je narobe ocenil situacijo pri prehitevanju Prosta, zato je trčil v Alguersuarija.

Prost je tako v cilj pripeljal na drugem mestu, Piquet mlajši pa je slavil tretje mesto, čeprav je bil ves čas prepričan, da sploh ni v istem krogu kot vodilni. Alguersuari je uspel priti do četrtega mesta.

Vergne, ki je nekaj krogov pred koncem dirke med razgretim dvobojem z Alguersuarijem poškodoval nos svojega dirkalnika, je v zadnjem krogu moral popustiti še Brunu Senni in je padel na peto mesto, Bird pa je po odsluženi kazni odpeljal najhitrejši krog na dirki ter se moral zadovoljiti s sedmim mestom.

Slavador Duran je ostal brez osmega mesta, saj je med dirko porabil več moči, kot je dovoljeno, tako da so se od osmega do desetega mesta zvrstili Heidfeld, Oriol Servia ter Stephane Sarrazin.

Foto: formulaE

SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchSpanish