Čustveno slovo Rossija od Yamahe

Avtor prispevka: , objavljeno 23. novembra 2020 .

Valentino Rossi se po letošnji sezoni poslavlja od tovarniške ekipe Yamahe in za eno sezono prihaja v Petronas Yamaho, kjer bo zamenjal sedež s Fabiom Quartararojem. Po zadnji dirki sezone 2020 na Portugalskem je v njegovi garaži sledilo čustveno slovo.

Skupno je Rossi preživel v Yamahi kar 15 sezon in dosegel izjemne uspehe. Letošnji rezultat 12 v skupnem seštevku je bil za Italijana eden slabših v njegovi karieri, vendar moramo dodati, da je imel veliko smole z okužbo s korona virusom in padci ter tehničnimi okvarami, ki jih je doživljal v drugi polovici sezone. Vseeno pa na koncu ni veliko zaostal za moštvenim kolegom Maverickom Vinalesom, ki se je še do nekaj dirk pred koncem boril za naslov svetovnega prvaka.

Ko se je Rossi še zadnjič vrnil v Yamahino garažo, je bilo to nekaj čustvenega. Zato, ker se zgodba ne konča samo z ekipo, vendar tudi z veliko prijatelji, ki jih ima v ekipi. “To je pomemben trenutek, saj je to konec našega skupnega potovanja. Naša zgodovina med mano in Yamaho je razdeljena na dva dela. Prvi del je bil mislim, da moj najboljši del v karieri, kjer smo z Yamaho pisali zgodovino. Zelo sem ponosen tudi na drugi del. Še enkrat se želim zahvaliti Linu in celotni Yamahi. Dali so mi priložnost, da se po dveh slabih sezonah pri Ducatiju vrnem v ekipo. Nikoli ne bom pozabil, ko je Lin Jarvis rekel, da bom imel priložnost, da se vrnem v ekipo. Hvala želim reči tudi preostali ekipi, ki so me podpirali. Naslednjo sezono bom še vedno vozil za Yamaho, vendar v drugačnih barvah in drugi garaži,” je dejal devetkratni svetovni prvak Valentino Rossi.

“To je čustven trenutek. Vedno je žalostno, da se poslovite, zlasti od ljudi, ki so bili tako pomemben del ekipe. Razmere v paddocku se nenehno razvijajo in prihajajo novi ljudje,” je dejal generalni direktor Yamahe Racing Lin Jarvis.

“Po 15 letih bojevanja za naslove prvaka z Ekipa Yamaha Factory Racing je zdaj čas, da Valea odpeljemo k drugi ekipi Yamahe. Tako je velik privilegij sodelovati z njim vse te sezone. Delili smo veliko čudovitih trenutkov, skupaj smo celo napisali nekaj zgodovine in na to smo lahko vedno ponosni,” je dejal direktor ekipe Monster Yamaha Massimo Meregalli.

Rossi je v ekipo Yamahe prvič prišel po treh naslovih s Hondo v sezonah od 2001-2003, kjer je kljub nekoliko slabši Yamahi uspel na svoji prvi dirki zmagati in tudi osvojiti naslov za Yamaho. Naslov je osvojil tudi v sezoni 2005, v sezoni 2006 in 2007 pa ga je izgubil proti Nickyu Haydnu in Caseju Stonerju.

V sezonah 2008 in 2009 je na Yamahi osvojil še dva naslova in to je bil tudi njegov zadnji naslov svetovnega prvaka. Sledil je prestop k Ducatiju v sezoni 2011, kjer so vsi nestrpno pričakovali Italijansko navezo Rossi-Ducati, vendar se zaradi pretiranega prilagajanja motorja Rossiju projekt ni posrečil, da bi osvojil naslov na Ducatiju in je obe prvenstvi končal na skromnem sedmem in šestem mestu.

Sledila je vrnitev v Yamaho, kje je nastopal vse do konca letošnje sezone. Naslova ni več osvojil predvsem na račun Marca Marqueza, ki je serijsko zmagoval zadnja leta v MotoGP je pa osvajal serijsko skupna druga mesta v razvrstitvi v sezonah od 2014 do 2016. Skupno je pri Yamahi dosegel 56 zmag, vendar je od njegove zadnje zmage preteklo že tri leta, saj je zadnjič zmagal v sezoni 2017 v nizozemskem Assnu.

Če želiš, nam lahko prek PayPala hitro in varno nameniš donacijo. Vsak prispevek nam pomaga, vaša ekipa Svet hitrosti!

Donirate lahko na tej povezavi ->Doniraj