Crutchlow: Pravilo, ki določa neposredno uvrstitev v Q2 je neumno

Avtor prispevka: , objavljeno 18. maja 2019 .

Cal Crutchlow je prepičan, da bi številni dirkači radi ukinili pravilo, ki določa, da se v hitrejšo kvalifikacijsko avtomatično uvrsti deset dirkačev z najhitrejšim skupnim časom prvih treh prostih treningov. Za ostale dirkače pa to pomeni boj za dve preostali mesti preko počasnejše skupine.

Na večini dirkaških vikendov se o avtomatični uvrstitvi v Q2 odloča na sobotnem dopoldanskem tretjem prostem treningu. Takrat dirkači običajno opravijo simulacije kvalifikacij. Seveda je precej odvisno tudi vremena, v primeru, da v soboto dopoldne dežuje se tako upoštevajo časi iz petkovih prostih treningov. Prav to se je zgodilo ta dirkaški vikend. Cal Crutchlow, ki je kvalifikacije zaključil na petnjastem mestu je izrazil svojo jezo nad omenjenim pravilom. Kot je dejal si dirkači že dalj časa prizadevajo doseči, da bi o avtomatični uvrstitvi v Q2 odločali zgolj rezultati tretjega prostega treninga.

“To je neumno pravilo. Že več let prosimo, da bi štel zgolj tretji trening. Vedno, ko to omenimo na sestanku varnostne komisije se vsi strinjajo. Če to pomeni, da v soboto dopoldne dežuje, naj bo tako. Prva dva prosta treninga bi morala biti namenjena pripravi na dirko, namesto simulacij kvalifikacij.”

“Nekateri dirkači so že na prvem treningu zaradi napovedanega dežja danes, uporabili dva kompleta mehkih pnevmatik. Na dolgih stezah kot je Katar opraviš 3-4 kroge nato uporabiš najmehkejšo različico pnevmatik v želji opraviti simulacijo kvalifikacij. Vendar to povsem spremeni motocikel, kar pomeni, da ne pridobiš ustreznih informacij. Pogoji pa so vendarle za vse enaki.”

Britanski dirkač je sicer neposredno uvrsitev v Q2 po padcu pri simuaciji kvalifikaij v petek zgrešil za manj kot desetinko sekunde. Prav ta padec je sam označil kot ključen trenutek za slabo končno uvrstitev na kvalifikacijah. Ob tem pa meni, da njegov predlog (o tem, da bi se za uvrsitev v Q2 štel zgolj rezultat na tretjem treningu) kljub podpori ostalih dirkačev ne bo uspel zaživeti.

“Nič se ne bo spremenilo, televizijske hiše si namreč želijo šov. Situacija je sicer enaka za vse, toda prepričan sem, da bi večina dirkačev želela sprejeti ta predlog. To namreč ponudi 90 minut časa za popolno pripravo na dirko. Tretji trening pa bi pomenil popoln napad na hitre čase.”