Ciabatti: Sezone ne bo moč začeti pred junijem ali julijem

Avtor prispevka: , objavljeno 19. marca 2020 .

Športni direktor Ducatija Paolo Ciabatti meni, da zaradi vse slabših razmer po Evropi sezone najelitnejšega motociklističnega razreda ne bo mogoče začeti pred junijem ali celo julijem.

Po odpovedi dirke v Katarju za dirkače razreda MotoGP so bile naslednje tri načrtovane preizkušnje (Tajska, ZDA in Argentina) zaradi novega virusa prestavljene na zadnji del letošnje sezone. Po sedajšnjem koledarju bi tako morali najboljše motocikliste na svetu prvič spremljati v začetku maja na dirkališču v Jerezu. Tudi ta scenarij pa se že zdaj zdi praktično nemogoč, saj oblasti v vseh evropskih državah sprejemajo najstrožje ukrepe, da bi preprečile širjenje Koronavirusa. Že do sedaj je namreč v Španiji potrjenih več kot 14 000 okuženih, več kot 600 jih je umrlo. Še slabše je v Italiji, ki velja za žarišče virusa na stari celini.

Ciabatti je tako novinarjem dejal:

“Podrobno spremljam statistiko. Menim, da bodo podobne številke o okuženih ter umrlih kot so sedaj v Italiji prihajale tudi iz ostalih držav. To pa pomeni le še stopnjevanje ukrepov. Glede na te podatke se mi zdi nemogoče, da bi sezono lahko začeli pred junijem ali julijem. Na Kitajskem so se zadeve lotili zelo strogih ukrepov na avtoritativen način – vse so zaprli brez izjem. Po dveh mesecih se stanje počasi normalizira. Z našim demokratičnim sistemom bo to trajalo še dlje.”

Ob tem tudi pričakuje, da bo tradicionalni poletni premor letos po vzoru Formule 1 ukinjen tako, da bi v tem času odpeljali čim več dirk, če se bo situacija do takrat normalizirala.

“Po trenutnem koledarju nas poleti čaka tritedenski premor. Če bodo razmere omogočale bi lahko v tistem času odpeljali nekaj dirk. Prvenstvo bo tako nekoliko bolj natrpano. Nekatere dirke je mogoče odpeljati tudi v decembru. Menim, da je na takšen način možno odpeljati 17 ali 18 dirk, kot jih je bilo na koledarju pred nekaj leti. Tako bi zadovoljili tudi obveznosti do pokroviteljev ter televizijskih hiš. To so samo ugibanja. Nihče ne more napovedati, kdaj se bomo vrnili v normalno stanje.

SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchPortugueseRussianSpanish