Bridgestone še slabši kot Pirelli v F1?

Avtor prispevka: , objavljeno 22. oktobra 2013 .

 

Številni gledalci formule ena se jezijo nad premehkimi gumami, ki jih ekipam dobavlja Pirelli in ni malo takih, ki si želijo, da bi italijanskega gumarja zamenjal Bridgestone. Toda po fijasku na dirki MotoGP v avstralskem Philip Islandu si bodo tudi največji kritiki mehkejših gum morda premislili, saj si Pirelli v F1 še ni privoščil takega poloma, kot japonski gumar.

Tako Bridgestone, kot gumar razreda Moto2 Dunlop, sta v Avstralijo minuli konec tedna pripeljala gume, ki niso bile kos novi asfaltni podlagi steze Philip Island. Zaradi perečih težav na prostih treningih se je vodstvo dirke odločili le to skrajšati s 27 na 19 krogov, uvedli pa so tudi nikoli prej videni obvezni postanek za menjavo motocikla z novimi gumami v devetem ali desetem krogu.

Dirka je bila sicer ena izmed bolj razburljivih letos, toda Dani Pedrosa in Valentino Rossi, ki sta dirko končala na drugem oziroma tretjem mestu, opozarjata, da zaradi tega ne gre spregledati težav.

“Na TV ekranih je morda izgledalo zanimivo in razburljivo,” je dejal Pedrosa. “Toda lahko vam povem, da je bila ta dirka za ekipe prava nočna mora. Takšne stvari naš šport postavljajo v slabo luč. Naslednjič bi morali pred dirko testirati in se kak dan ali dva le spoznavati z novo podlago,” meni Španec, z njim pa se strinja tudi Rossi.

“Če ima steza novo podlago, bi morali tam obvezno izvesti testiranje gum,” meni Italijan, ki je bil kritičen tudi do splošne letošnje forme Bridgestonovih gum. “Bridgestone mora izboljšati tršo zmes gum. Ta letos ni ustrezala nikomur. Na dirkah so vsi prisiljeni uporabljati mehke, saj se trde preprosto ne obnesejo.

Upam, da se bodo pri Bridgestonu potrudili ponuditi dirkačem dve dobri različni zmesi gum, ki bodo dobre na vseh dirkah. Letos se to še ni zgodilo,” je bil kritičen sedemkratni svetovni prvak.