Briatore: Vettel je preveč obseden z zmagami

Avtor prispevka: , objavljeno 10. oktobra 2018 .

Nekdanji šef moštev Benetton ter Renault, Flavio Briatore je dejal, da je Sebastian Vettel letos storil to napako, da se na dirkah osredotoča na zmage, namesto na prvenstvo. Nemec štiri dirke pred koncem sezone za Lewisom Hamiltonom zaostaja za 67 točk in Briatore je prepričan, da je na dirkah v Nemčiji in Italiji, kjer je dirkač Ferrarija izgubil veliko točk, pokazal, da si je premočno želel zmagati.

“Vettel ne razmišlja o naslovu, ampak o zmagah in tako to ne gre,” pravi Briatore. “Če v treh ali štirih takšnih priložnostih izgubiš, vsakič vržeš stran 25 točk in zatem postane vse še težje zaradi psihične plati. Dirkač je pod neverjetnim stresom in če ti uspe obvladati ta stres, da ne odstopiš na dirkah, boš zmagal, saj ne odstopiš. To je najslabši možen scenarij.”

Briatore je dejal, da je bil Fernando Alonso enak, preden ga je naučil razmišljati o prvenstvu. “Razložiti mu je treba, da je dirka dolga 53 krogov in ne le enega. Enake izkušnje smo imeli s Fernandom. Če želiš postati prvak je tretje mesto že pravi zadetek. Najpomembnejše je ostati na stezi. Vettlova nesreča v Monzi ni imela nikakršnega smisla. Vedel je, da je imel boljši dirkalnik, preprosto bi moral zavirati prej in ostati za Lewisom, potem pa bi imel še 50 krogov, da ga prehiti.

Če zapelješ s steze, ne moreš nadoknaditi vsega izgubljenega. Seveda bi s tem dirkalnikom lahko pripeljal do četrtega mesta, saj je boljši od drugih dirkalnikov. toda ko želiš osvojiti naslov prvaka, moraš obvladati tudi to, da v cilj pripelješ na drugem ali tretjem mestu. Tvoj cilj morajo biti točke. Ni ti treba zmagati na vseh dirkah. Naslov se ne osvoji z zmagami, ampak s točkami. Če imaš dober dirkalnik, lahko na stezi prehitevaš. Če pa se zapleteš v trčenje z nekom, ki ima od tebe več točk, mu podariš prednost,” je še dodal Italijan.

SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchSpanish