Brawn: Razlika med najboljši tremi in ostalimi je prevelika

Avtor prispevka: , objavljeno 29. novembra 2018 .

Športni direktor Formule 1 Ross Brawn je dejal, da je nedopustno, da so dirkači moštev sredine tabele v zadnjih dveh sezonah uspeli le dvakrat stati na zmagovalnem odru.

Za ti dve uvrstitvi sta poskrbela Sergio Perez v letošnji in Lance Stroll v lanski sezoni. Oba sta končala na tretjem mestu v Bakuju. Točkovna razlika med letos tretjim Red Bullom in četrtim Renaultom je znašala 297, kar je največ med tema dvema pozicijama od spremembe točkovanja v sezoni 2010.

Brawn je že pred časom dejal, da je zmanjšanje zaostanka ostalih moštev za Mercedesom, Ferrarijem in Red Bullom prioriteta Formule 1.

“Tako kot leta 2017 se je tudi letos zgodilo, da smo na zmagovalnem odru poleg dirkačev najboljši treh moštev videli katerega izmed dirkačev preostalih sedmih. To se je zgodilo na zelo nenavadni ulični dirki v Bakuju,” je dejal Brawn.

“Dve uvrstitvi od 123-ih (skozi dve sezoni) na zmagovalni oder je nedopustno. Razlika med prvimi tremi in ostalimi je na vseh področjih prevelika.”

“FIA in Formula 1 skupaj z moštvi želi rešiti to težavo, saj je od tega odvisna prihodnost tega športa. Na mizi so številne rešitve, zavedati se moramo, da tako ne bo šlo več dolgo naprej.”

Leta 2014 ob začetku V6 turbo-hibridne ere je šest moštev stalo na zmagovalnem odru. Brawn je dejal, da ostalih moštev ne želi nazivati “druga liga”.

“Boj med temi moštvi je bil letos izjemno zanimiv, toda navijačem to ni tako zanimivo, če se borijo za osmo mesto. Kljub temu je potrebni čestitati moštvu Renault za osvojeno četrto mesto, pokazali so velik napredek, ter moštvu Haas, v svoji tretji sezoni v tem športu končati kot peti je izjemno.”

Ob tem ni pozabil pohvalti moštva Sauber za napredek po dveh težkih sezonah in ves trud moštva Racing Point Force India po vseh finačnih in ostalih težavah. Povedal je tudi, da so pravila a naslednjo sezono oblikovana tako, da bi bilo na stezi prisotnih čim več prehitevanj.

Glavni cilj, da bo dirkač lažje sledil dirkaču pred seboj, ter tako videli bolj izenačene dirke. Pravila za sezono 2021 bodo ponudila drugačen izgled dirkalnikov.

Prvi koncepti so že bili predstavljeni, čeprav moštva niso povsem prepričana, da bodo dirkalniki izgledali natanko tako. Poleg tega pa dobo namesto 13 leta 2021 prisotne 18-inčne pnevmatike, ki jih bo še vedno dobavljal Pirelli.

“Prvi koraki za prihodnja leta so že bili storjeni, kljub temu nas čaka še veliko dela v naslednjih ključnih mesecih,” je zaključil Brawn.

SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchPortugueseRussianSpanish