Brawn: Prepoved obračanja gum nam je škodovala

Avtor prispevka: , objavljeno 8. julija 2013 .

 
Šef moštva Mercedes, Ross Brawn je izjavil, da je njegovo moštvo doživelo hud poraz na domačih tleh predvsem zaradi prepovedi obračanja gum. Le teden dni po dirki za VN Velike Britanije, kjer sta ob številnih spektakularnih eksplozijah gum Mercedesova dirkača kazala zelo solidno formo in je Nico Rosberg celo zmagal, so v taboru Srebrnih Puščic doživeli hud poraz na nemški Veliki nagradi, kjer je FIA na pobudo Pirellija uvedla omejitve pri uporabi gum.

Lewis Hamilton je dirko sicer začel z najboljšega štartnega mesta, toda vso dirko se je pritoževal nad pomanjkanjem oprijema, medtem ko se ni mogel braniti pred napadi tekmecev iz Red Bulla, Lotusa in Ferrarija. Ross Brawn meni, da je njegovo moštvo pokopala prepoved obračanja gum ter vroča steza.

“Konstrukcija gum se je spremenila in z obračanjem gum smo zmanjšali stres kateremu so izpostavljene gume. Gume smo uporabili na kvalifikacijah, nato pa smo jih lahko obrnili (zadnja leva je bila nameščena zadaj desno) in na dirki so se obnašale povsem drugače. S temi gumami tega ni mogoče storiti, zato smo bili zopet povsem na meji pregrevanja gum, zaradi česar smo trpeli.

Prva polovica dirke je bila grozna. V drugi, ko je bilo v dirkalnikih manj goriva in se je steza nekoliko ohladila, smo bili znova v optimalnih mejah. Časi so bili solidni, kar le kaže na to, kako kritično je stanje pri nas. Na začetku dirke smo s težjim dirkalnikom poskušali voziti hitreje s čimer smo preobremenili gume. Moramo poiskati rešitev za to,” je povedal Brawn, ki je kljub boljšim rezultatom na dirkah v Monaku, Kanadi in Britaniji dvomil v to, da so odpravili težave z gumami. “Nisem mislil, da nam je uspelo rešiti težave. Obračanje in zamenjava gum nam je pomagala, zdaj pa tega ne moremo več početi. V Silverstonu ni bilo prav toplo, tako kot tudi ne v Montrealu. Vedel sem, da bomo realno stanje videli šele na naslednji vroči dirki in ta dirka v Nemčiji je bila takšna, kot nekatere v letošnji sezoni, kjer smo imeli težave, dokler se steza ni ohladila.”

SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchRussianSpanishSlovakSwedish