Brawn kot naslednik Ecclestona?

Avtor prispevka: , objavljeno 1. novembra 2016 .

Nemški časopis »Auto Bild motorsport« je včeraj zvečer objavil novico, ki je poskrbela za nov vihar v okviru Formule 1. Po njihovih informacijah naj bi trenutni novi solastniki Formule 1 Liberty Media podpisali pogodbo z novim šefom, kar naj bi bil Ross Brawn.

Po njihovih informacijah naj bi tudi FIA dala svoje soglasje. Seveda imenovanje Brawna ni nobeno presenečenje, saj je to oseba, ki je veliko let preživela v Formuli 1 in posel zagotovo obvlada. Tudi s trenutnim predsednik FIE Jean Todt je z njim med leti 1997 in 2006 preživel veliko uspehov. Oba sta bila zaslužna za pet naslovov svetovnega prvaka, ki ga je v svojih uspešnih letih dobila ekipa Ferrari. In tudi trenutni odnos med njima je zelo oseben in korekten.

Brawn je že pred časom v pogovoru za »Telegraph« povedal, da ga visoka funkcija, v okviru lastniških sprememb v Formuli 1 zanima. »Lahko si predstavljam, da bi prevzel kakšno visoko funkcijo, saj si še vedno želim biti del Formule 1. V kakšno ekipo ne bom več vstopil, lahko pa preko funkcije omogočim, da se Formula 1 prenovi, in da jo tako izboljšam,« je takrat priznal Brawn.

Ali bi oziroma bo enainšestdeset letni Brawn dejansko nasledil Bernija Ecclestona, ali pa bi bil samo eden od članov vodstva, se trenutno še ne ve. Je pa jasno, da bi lahko imel pomembno vlogo pri svetovanju pod okriljem koncerna Liberty. Že pri prevzemu lastništva je bilo jasno, da si novi lastniki želijo vodenje razdeliti med več posameznikov, ter da jim sistem, kjer ima vse v rokah le Ecclestone ni najbolj pri srcu.

»Ross ima veliko izkušenj in predvsem tehničnega znanja, ter je tako primerna oseba, ki bi lahko prevzela takšno pozicijo in tako omogočila nadaljnji pozitivni razvoj Formule 1,« je novico komentiral Toto Wolff, športni vodja pri ekipi Mercedes. Že desetletja je v tem poslu, in četudi je bil nekaj let izven dogajanja, še vedno lahko obvlada celotno zadevo. Ravno tako, pa je z odsotnostjo dobil tudi potrebno distanco do ekip, je še dodal Wolff.

»Če bi moral glasovati, da se v Formulo 1 vrne kot del vodstvene ekipe, bi imel moj glas,« je nadaljeval Wolff. Četudi je pred časom kritiziral knjigo, ki jo napisal Brawn, Wolff zatrjuje, da med njima ni nobenih posebnih težav.

Jasno je, da Ecclestone svoje pozicije ne bo kar tako predal, in če tudi bi prišlo do tega, da bi Liberty Media vztrajal pri njegovi hitri zamenjavi, je mnogo poznavalcev mnenja, da se bo Ecclestone trudil, da do takšne hitre zamenjave ne bo prišlo. Po njihovem mnenju bi bil pripravljen novim lastnikom celo škodovati, če bi bil dovolj prepričan, da lahko ohrani svojo pozicijo. Recimo preko Evropske komisije, ki bi lahko njihovo aktivnost in vstop v Formulo 1 teoretično celo preprečila. In v boju za vodilna mesta so vsa sredstva, kot se včasih temu reče, dovoljena.